Futiksen kausiennakko - AS Moon 3div. kahinoihin haastajan asemista

Juho Heiskanen
28.4.2015

Jälleen sen aika on koittanut. Samalla kun aurinko on alkanut hymyilemään tiheämmin taivaalla, nurmikko sulanut lumen alta esiin, talvivaatteet heivattu komeroon, terassikaudet aloittaneet janoisten sankarien houkuttelun, niin samalla myös se kaikkein kaunein merkki keväästä: FUTISKAUSI on ovella.

Huomenna keskiviikkona, myös Raahen urheilun suurin ja kaunein, AS Moon, avaa 3-divarissa kautensa klo 19.00 tekonurmella. Vastaan astelee OPS-akatemia Oulusta, jolta lähdetään hakemaan kauteen hyvä alku ja 3 pojoa Raaheen. 

Tulevan kesän sarjasta tulee varmasti viime vuotta mielenkiintoisempi. FC Santa Claus dominoi sarjaa viime vuonna, ja pelaa nyt sille kuuluvassa sarjassa 2-div. Tänä vuonna ihan yhtä selkeää ennakkosuosikkia ei sarjasta helposti löydä. Käydäämpä hieman sarjan joukkueita nopeasti läpi:

Ennakoidut kärkikahinajengit:

-ORPA, eli Oulun Rotuaarin Pallo, tavoittelee varsin virallisestikin sarjan voittoa. Joukkueesta löytyy useampi vahva nimimies, joukkue omaa hyvän sekoituksen kokeneempia sekä nuorempia pelaajia. Jefferson Pires, Jarno Tenkula, Juho Sassi, Josey Dziadulewicz, Chijoke Festus, Niko Junkkari sekä viime kaudella joukkueen parhaimpiin kuulunut Neil Livingstone nousevat nimilistasta heti tuttuina pelimiehinä esiin. Joukkueella oli kovat tavoitteet myös viime vuonna, mutta lopulta joukkue oli yksi alisuorittaneimmista joukkueista koko sarjassa, jääden sijalle 6. Joko tänä vuonna olisi puheille katetta?

-RoPo, eli Rollon Pojat, Rovaniemeltä täytyy nostaa esiin mahdollisena jokerikorttina jopa sarjan kärkisijoille asti, vaikka joukkue lähteekin kauteen sarjanousijan statuksella. Joukkue olisi voinut pelata kolmosessa jo aikaisempinakin vuosina, mutta tyytyivät höntsäilemään Lapin nelosessa. Täksi kaudeksi joukkue otti kuitenkin nousun vastaan, ja nimilistoilta löytyy myös sieltä suunnalta varsin kovia pelaajia. Kenties yhtenä sarjan nimekkäimmistä pelaajista on RollonPoikien Mika Hänninen, jolta löytyy omien wikipediasivuston mukaan(huom! wikipediat äijällä huom! pakko olla kova) 107 ottelua Veikkausliigasta joissa 12 osumaa. Verkot on Hännisellä heilunut myös RoPo:ssa odotetun tiheään tahtiin. Viimeisimpänä vahvistuksena RoPo naarasi verkkoihinsa myös Veikkausliigasta ja Ykkösestä kokemusta omaavan Toni Vesalan. Kotiotteluissaan Rollon Pojat tulevat olemaan takuuvarmasti todella vaikea kaadettava, mutta kuinka Lapin miehiä nappaa kulkea loppukautta kohti raastavilla vierasreissuilla? Ehdottomasti kuitenkin yksi sarjan ennakkosuosikeista ainakin toimituksen analyyseissä.

-OLS, eli Oulun Luistinseura, tippui viime kauden päätteeksi 2-divarista. Varsinkin oululaisen juniorijalkapalloilun suurseurana aina nähty OLS, on jättänyt kauteen valmistautumisessa itsestään mystisen kuvan. Oikein mitään hajua ei joukkueesta ole tiedossa, millainen porukka sieltä tulee vastaan. Kauden avausottelussa tuli turpaan OrPalta 1-2, vaikka vastustajalta lensi ottelussa 2 miestä suihkuun. OLS kokoonpanossa vain 12 miestä listoilla, vaikkakin ihan hyvätasoinen aloituskokoonpano OLS:lta löytyi. Valmennuksesta ja joukkueenjohdosta vastaavat kokeneet Petteri Palosaari sekä Janne Mahlakaarto, joten kokemusta pitäisi ainakin penkin takana olevan. 2-div tippuneita joukkueita ei helposti olla noteeraamatta 3div kärkikahinoihin, mutta kieltämättä OLS touhussa voi olla flopinkin ainekset kesän osilta käsillä. Taso nähdään kesän edetessä.

-Spartak Kajaanista ottaa AS Moonin nettitoimitukselta harteilleen mustan hevosen-statuksen kauteen lähdettäessä. Myös sarjanousijana kauteen lähtevä kajaanilaisnippu, solmi talven aikana farmisopimuksen AC Kajaanin kanssa, ja on kokenut selkeän nuorennusleikkauksen. Kauden avausottelussa irtosi hieno 6-3 kotivoitto FC Kemistä. Kajaani vieraskenttänä on ollut muille joukkueille hyvinkin Via Dolorosa, joten rovaniemeläisten lisäksi myös Spartakin voi ennakoida napsivan kotikentältä hyvin pisteitä. Aivan kirkkaimmille sijoille nettitoimitus ei kuitenkaan Spartakia nosta, ellei AC Kajaanista ala miehiä irtoamaan farmisopimuksen myötä enempääkin peleihin.

Haastajat:

-JS Hercules Oulusta on saanut jalkeille ns. #kaikkienaikojenHerkun. Aikaisemmin AS Moonin tavoin JS Herculesta on pidetty varsin leppoisana höntsäjenginä kiusaamassa isompiaan, milloin kolmosessa ja milloin nelosessa. Nuorennusleikkaus on Herculeksessa ollut viimeisten vuosien aikana onnistunut, ja nyt jalkeille on muutamalla shokkisiirrolla höystettynä saatu yllätysvalmis joukkue. Aikaisempina vuosina ykköstä ja kakkosta esim OPS:ssa pelannut Tommi Siekkinen on nakutellut Herculeksen riveissä maaleja oikein urakalla. Isokokoisena, nopeana ja varsin taitavanakin hyökkääjänä Siekkinen on varma ehdokas maalipörssin kärkikahinoihin, jos pysyy terveenä eikä siirry kauden aikana ylempiin sarjoihin. Hyökkäyspäässä Herculeksella on kaikki hyvin, mutta miten puolustus ja maalivahtipeli riittää kärkijoukkueita vastaan? AS Moon-Hercules  "klassikko-ottelut" nostavat nettitoimituksessa kuitenkin jo veden kielelle.

-FC Kemi. Viime kaudella Kemi taisteli itsensä sarjan kolmanneksi, ja oli yks kauden parhaimmista joukkueista varsin nuorilla pelimiehillään. Jälleen joukkue on vuotta vanhempi, ja tulee taistelemaan sarjassa hyvistä sijoituksista. Joukkueesta löytyy myös sarjan paras maalivahti, Mikko Vilmunen, jonka palkintokaappia korostavat Veikkausliigan mestaruus sekä Suomen cupin 2 mestaruutta Hakan riveistä. Viime kaudella nuoren joukkueen ote ei kestänyt loppukautta kohden, miten käy nyt? 

-Tervarit Oulusta. Punamusta Oulun Tervarit on viime vuosina profiloitunut yhä enemmän futsalporukaksi, taistellessaan sm-mitaleista parketin puolella. Futiksessa joukkue on esittänyt viime kausien aikana ailahtelevia otteita: välillä on pelattu sillä tasolla, jolla voisi taistella sarjan voitosta, välillä tulee tasonlaskua jolloin pisteitä ei irtoa oikein keneltäkään. Pelaajia sekä valmentajia on joukkueessa myös vaihtunut tiheään tahtiin. Tälle vuodelle vetovastuun ottaa pelaaja-valmentajana sarjan värikkäimpiin persooniin kuuluva Adrian Rizvani. Sarja-avaus oli hyvin tervarimainen: 3-3 tasatulos ehkä sarjan heikoimmaksi ennakoitua KTU:ta vastaan. Raporttien perusteella KTU:n maalit täysin Tervareiden omista virheistä. Mutta, parhaat pelaajat peliin saadessaan ja peli-ilmeen oltua ok, Tervarit tulee olemaan aina vaarallinen vastustaja. Ei kuitenkaan asiaa top-3.

Sarjapaikasta taistelevat:

-OPS-akatemia Oulusta. Säilyi viime kaudella 5p turvin sarjassa. Täksi kaudeksi joukkueen valmennukseen saatiin kokenutta näkemystä, kun Kalle Väisänen astui remmiin. Joukkue koostuu pääosin nuorista pelaajista, sekä riveistä löytyy nettisivujen perusteella myös ainakin ulkomaalaisen nimisiä pelimiehiä, joista ei taaskaan osata sanoa kyllä yhtään mitään mitä sieltä tulee. Aikaisempiin vuosiin peilaten, odotettavissa on haastava kausi nuorelle joukkueelle, mutta farmisopimuksen toimiessa 2-div pelaavan OPS:n kanssa, mahdollisuudet on pärjätä sarjassa viime vuotta selkeästi paremminkin. Miten käy ke Raahessa? Mielenkiintoinen ottelu tulossa kaikin puolin.

-KajHa, eli Kajaanin Haka. Hävisi kauden avauksessaan kotona 1-6 JS Herculekselle, ja koosteen perusteella Hakalla on tällä kaudella nuori joukkue. Menikö tulos ensijännityksen piikkiin, sen tuleva näyttää, mutta kylmää kyytiä voi nuilla otteilla olla Hakalle tulossa. Nuorissa on kuitenkin aina tulevaisuus, Kajaani hyvä kotikenttänä, mahdollisuudet positiiviseen pelaamiseen, ja näin. Huhujen mukaan KajHa on myös Marko "Kuokka" Koistinahon se toinen suuri rakkaus. 

-KTU, eli Kellon Työväen Urheilijat. Haupan luopuessa sarjapaikasta, KTU nappasi paikan kesän 3-div. AS Moon pääsi vetämään harjoitusottelun KTU:ta vastaan reilu viikko sitten, hakemalla 2-9 vierasvoiton. Sen perusteella odoteltiin jo KTU:lle kylmää kesää, mutta sarja-avauksesta otettu tasuri Tervareita vastaan osoitti kuitenkin joukkueen kyvykkyyden. Silti suurin ehdokas sarjan hännille.

 

Mites sitten meidän oma AS Moon? Viime kausi meni nuorella joukkueella lopulta hienosti, tuloksena nousijajoukkueelle sarjan 4.sija. Tälle kaudelle nuoriso on jälleen kasvanut vuoden verran, ja jännittää ei enää 3-div pelejä tarvitse sen enempää. Riveihin on myös saatu vahvistusta, kun Antti Uusitalo palaa keskikentän pohjalle dominoimaan. Keskikenttä on muutenkin AS Moonilla todella hyvällä mallilla: Paakkari - Koistinaho- Uusitalo odotettuna triona, vahvistaisi mitä tahansa sarjan joukkueen keskikenttää. Vaihdosta löytyy myös vahvuutta esimerkiksi Ronkaisen, Arolan ja futsalkaudella heti läpilyöneen Aleksi Kylmälän kautta. Hyökkäyksessä Keinänen nakuttaa totutusti vähintään 15 häkkiä, Knuutinen kerää vähintään 10 keltaista, Aittolan Teemu nousee avarin jätkäksi ja vaihdosta löytyy tietenkin sarjan kliinisin super-sub-Heiskanen. Puolustuksen tukipilareina jo viime kaudella vastustajia nollanneet Patanen-Määttä maalivahti Vähäkankaan johdolla, pitävät huolen että nettitoimitus rankkaa AS Moonin kuuluvan vähintään sarjan "haastajat" joukkoon. 

Ei muutakuin kesää kohti lehtereille ja meininkiä katsomoon. Futsalkauden nousuhulinoiden jälkeen on nyt aika virallisesti kääntää katseet nurmikolle. Huomenna Koivuluotoon katsomaan 19.00!

-J.H