AS Moon kiri kahden maalin takaa tasoihin futsalin 1-divisioonan sarja-avauksessaan

11.10.2015

AS Moon - PJK 4-4 (1-2)

Kauan sitä oltiin odotettu, ja vihdoin se pyörähti käyntiin. Futsalin 1-div sarja-avauksessa AS Moon sai vastaansa viime kauden 1div neljänneksi sijoittuneen PJK:n Pirkkalasta. Vastustaja oli startannut pelimatkalleen klo 5 aamulla, joten AS Moon halusi koittaa hyödyntää vastustajan bussissa istumisen ja lähteä alusta alkaen rohkeasti hallitsemaan peliä. Valmentaja Hämeenkorpi painottikin kopissa ennen ottelua pelirohkeutta. Vaikka sarja onkin uusi ja selkeästi tasoltaan haastavampi kuin aikaisempien vuosien pelailut, ei sarjassa pärjää jos ei uskalla pelata niin yksin kuin joukkueena rohkeasti ja ilman pelkoa epäonnistumisista. Toinen asia jota Hämppä painotti, oli pelin kestäminen tasan 40min. Tässä sarjassa tuskin yksikään ottelu ratkeaa ensimmäisten 10min jälkeen, joten malttia vaaditaan taistelemaan tasan 40min. Tämä pointti kävikin varsin toteen runsaslukuisella liikuntahallilla lauantai-iltapäivänä.

Ottelun alku antoi raahelaisille rohkaisevan huomion omasta tasostaan 1divarin futsalissa. AS Moon kykeni hallitsemaan ottelua ensimmäisellä jaksolla ja loikin ilman värilasejakin katsottuna enemmän maalipaikkoja kuin PJK. Ottelun alussa varsinkin Kai Paakkarin muutamat laukaukset hivelivät maalitolppia, ja muutaman kerran PJK:n parhaana palkittu maalivahti Miika Sainio venytti jalkatorjunnoillaan pallon eteen estäen kauden avausosumat. Hyvän alun jälkeen tuli kuitenkin ensimmäisenä kylmää vettä niskaan, kun PJK rankaisi armotta ensimmäisestä AS Moonin nukahduksesta. Pelikellon tikittäessä 9min kohdalla, pääsi PJK:n Jiri Simola syöttämään helpohkon pystysytötön keskiympyrästä suoraan eteenpäin. Samaan aikaan oli oikealla laidalla miesvartiointi pettänyt AS Moonin alakerrassa, ja Elias Harala pääsi liikkumaan vapaasti keskisektorille ja ohjaamaan syötön häkkiin. Usko omaan tekemiseen ei sortunut edes 18min jälkeen, kun PJK rankaisi jälleen kesken AS Moonin hyvin jatkuneen pelaamisen. PJK:n parhaimpiin kuulunut joukkueen kapteeni, Miikka Mörö, sijoitti valitettavan helpohkosti pallon AS Moonin maaliin ja tilanne olikin jo 0-2. Mutta jo seuraavassa vaihdossa AS Moon osoitti katsojilleen, että taistelu pisteistä jatkuu. Ykköskenttä jauhoi erikoistilanteiden jälkeen paineen PJK:n vasempaan laitaan, josta pallo saatiin pelattua kovana takatolpalle. Lopulta pallo kimpoili Hämpän ja vastustajan puolustajan kautta maaliin (merkittiin omaksi maaliksi) ja taukotilanteeksi saatiin kavennettua 1-2.

Toinen jakso eteni varsin samantapaisena kuin avauspuolikaskin. PJK antoi AS Moonin hallita palloa ja vetäytyi varsin hyvin pelanneeseen puolustusryhmitykseen. AS Moon ei kyennyt pääsemään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta varsinaisiin maalipaikkoihin, vaan joutui kokeilemaan laukauksia laidoilta, jotka PJK:n pelaajat enimmäkseen pääsivät blokkaamaan. 25min kohdilla PJK näytti jo karkaavan ottelussa lähemmäksi voittoa, kun kulman jälkitilanteesta pääsi Tomi Tiira tälläämään vasemmasta kulmasta kovan kudin etukulmasta yläkulmaan. Mutta jälleen kerran, AS Moon painoi väkisin itsensä takaisin peliin. Kapteenin esimerkillä Antti Uusitalo kisutti valelaukauksella vasemmalla laidalla itsensä keskisektorille, ja laukoi huonommalla jalallaan pallon tarkasti alakulmaan. Näin oli AS Moonin virallinen avausmaalin tekijä 1divarissa löytynyt. Seuraavat 10min mentiinkin jännittävissä merkeissä ja PJK pääsi myös pari kertaa laadukkaisiin vastahyökkäyksiin. Kotijoukkueen maalilla pelannut Janne Vähäkangas otti kuitenkin pari tärkeää torjuntaa ja piti numerot 2-3. 7min ennen ottelun loppua näytti ratkaisu jo tulevan, kun AS Moon menetti pallon keskialueella ja vastustaja kirmasi 2vs0 hyökkäykseen, ja hoitaen pallon maaliin 2-4.

Onneksi oli torstaina treeneissä hiottu liivillä pelaamista, kun Hämppä päätti ottaa Junnun maalilta pois ja komensi erikoistilannekentällisen askiin. Ja kerrankin ylivoima tuotti 2 maalia. Kotiyleisö sai rahoilleen vastinetta, kun ensin pelaajavalmentaja Hämeenkorpi osoitti tärkeytensä, ja kisutti oikeassa kulmassa itsentä irti puolustajasta ja tarjoili Kai Paakkarille varman paikan maalin eteen ja numerot kaventuivat 3-4 kun peliä oli jäljellä reilut 3min. Välissä kakkoskenttä kävi painamassa paineen takaisin PJK:n päätyyn ja jälleen erikoistilannekentällinen kehiin. Minuutti ennen päätössummeria näytti Kai Paakkari että tehoja syntyy myös kovemmissa sarjoissa. Kovalla itseluottamuksella jalka vapaaksi puolustajasta ja veto keskisektorilta alakulmaan ja bängbäng!! Viimeiset sekunnit PJK haki vielä voitto-osumaa mutta kudit karkasivat yli maalin, ja näin ollen pisteet jaettiin 4-4 numeroin.

Paljon jäi avausottelusta hyvää käteen AS Moonille: ensinnäkin jokainen huomasi että taso riittää myös tässä sarjassa, kun viime kauden kovimpiin joukkueisiin kuulunutta PJK:ta onnistuttiin välillä hallitsemaan varsin selkeästikin. Toisaalta myös tuli viimeistään nyt selväksi, että tässä sarjassa rankaistaan armotta jos menetät pallon alimpana, tai päästät oman miehesi karkuun miesvartoinnissa maalin edessä. Tästä on hyvä jatkaa viikon treeneihin, jossa päästään taas viemään omia taktisia kuvioita askeleen eteenpäin. Ensi vkl onkin edessä kenties vielä kovempi haaste, kun liigassakin pelannut Loiske saapuu Raaheen. Sarjan ennakkosuosikki vastassa lauantai-iltapäivänä toivottavasti jälleen täydessä liikuntahallissa. Ai ssssaatana, miten tässä malttaa viikon odottaa :) Nähdään taas lauantaina!

Ottelun pöytäkirja nähtävissä osoitteessa: http://www.palloliitto.fi/futsal/ottelu&409775&F1

AS Moon maalit: 1-2 oma maali, 2-3 Antti Uusitalo (Kai Paakkari), 3-4 Kai Paakkari (Janne Hämeenkorpi), 4-4 Kai Paakkari (Marko Keinänen)