Futsal Ykkösen kausiennakko kaudelle 2016-2017

Juho Heiskanen
13.10.2016

Hejsan!

Lauantaina 15.10 klo 14.00 se taas alkaa. Futsal-ykkönen vm. 2016-2017 pyörähtää AS Moonin osalta käyntiin lauantain kotiottelulla, johon saadaan heti vastustajaksi yksi sarjan ennakkosuosikeista: viime kauden päätteeksi futsal-liigasta tippunut Futsal Mad Max Valkeakoskelta. Kovin kauheasti ei muilta seuroilta ole kausiennakoita netin syövereihin ilmaantunut, mutta koitetaan nyt edes me pistää pientä ennakointia kehiin ennen lauantain aloitusta.

Edellinen kausi

Edelliseltä kaudelta jäi paljon käteen. Raahelaiselle futsal-seuralle pelaaminen valtakunnallisessa futsalin Ykkösessä toi eteen uudenlaisia haasteita. Budjetin kerääminen uudenlaisille luvuille, pelimatkojen huikea määrä kilometreillä mitattuna kun lähin vastustaja löytyi Joutsasta, farmisopimuksen luominen/käynnistäminen Sievi Futsalin kanssa ja tietenkin tärkeimpänä sarjassa pärjääminen. Kun kausi oli ohi, AS Moon löytyi sarjasta sijalta 8. 22 ottelua, joista voittoja kerättiin 7kpl kuten myös tasapelejä. Turpaan tuli 8 kertaa.

Ehkä tärkein tilasto oli kuitenkin kotiotteluiden yleisömäärät, joissa noustiin saman tien valtakunnallisella tasolla aivan huipulle. Useassa ottelussa yli 200 katsojaa, tunnelma loistava ja kiitosta sateli sarjan vastustajiltakin hienosta kulttuurista. Kenties yhtenä syynä yleisön viihtymiseen katsomoissa oli AS Moonin kotiotteluiden suuret maalimäärät; omissa soi silloin tällöin, mutta niin vain tehtiin koko sarjassa toiseksi eniten myös maalejakin (106 maalia 22 ottelussa).

Silti kauden päätteeksi joukkueen sisällä hieman muistaakseni kaiveli sarjan lopputilanne. Pienellä petraamisella tietyissä asioissa, olisi pitänyt enemmänkin pisteitä kerätä ja sarjasijoitusta napsia pari sijaa ylöspäin. Nälkä jäi kytemään tulevaa kautta varten. Ensi puraisu futsalin Ykköseen oli korkattu, siellä pärjätty, ja uudet suunnitelmat tulevaa varten käynnistetty.

 

Kauteen valmistautuminen

 

Vaikka kulunut futiskausi on pistetty pakettiin vasta parisen viikkoa sitten, on samalla myös valmistauduttu mahdollisimman hyvin tulevaan futsalin kauteenkin. Orjapiisk….valmentaja Hämeenkorpi kokosi kesän mittaan välillä tulevan joukkueen pelaajistoa palavereihin suunnittelemaan tulevaa, ja on ollut myös aktiivisesti yhteydessä tulevanakin kautena yhteistyöseurana toimivan FS Sievin suuntaan. Henkilökohtaista treeniohjelmaa alkoi satelemaan pelaajiston kouraan jo hyvissä ajoin ja nyt kun vielä lajitreenaaminen on pyörinyt useamman viikon käynnissä, vaikuttaa joukkue olevan edellisiä vuosia valmiimpi tulevaan. Edellisellä kaudella päästiin varmasti iskemään ensimmäisissä peleissä ns. puskista vastustajia vastaan, koska sarjanousijana oltiin varmasti täyttä mysteeriä eteläisimmille joukkueille. Tänä vuonna sitä etua ei enää ole. Mutta yhtä kaikki; valmistautumisesta alkukauden pärjääminen tuskin jää kiinni, koska hyvin on hommia painettu niin on & off the pitch. Maininnan arvoisena eteenpäin_menona täytyy myös mainita joukkueen jätkien pohjejumeja kauden mittaan aukova hieroja Laura Piippo. Hämeenkorven rääkkitreenien jälkeen tulee nimittäin aina silloin tällöin tarpeeseen!

Pelaajiston suhteen mennään pääosin edellisen vuoden tapaan, mutta pientä hienosäätöä toki on joukkueessa tapahtunut/tapahtuu. Alakerran Ville Määttä taistelee vielä alkukauden aikana armeijan harmaissa, ja pääsee ymmärrettävästi joukkueen vahvuuteen vaihtelevin määrin. Sievin puolelta varmasti nähdään hyviä jätkiä apuina aina kun mahdollisuutta tarjoutuu, mutta kuten tämän kauden liigamatseissa on jo huomattu, toimii pelaajaliikenne myös toiseenkin suuntaan. AS Moonin ns. 2-joukkueesta on varmasti myös kauden mittaan jätkät siirtymässä tarvittaessa Ykkösen parketeille. Maalivahdin tontilla on myös kilpailutilanne parhaimmillaan peliajasta, kun Kaj Ollikainen & Janne Vähäkangas sparraavat toisiaan treeneissä.

Tulosvastuuta on tulevanakin kautena lupa odottaa viime kauden tehomiehiltä: Keinänen taistelee varmasti jälleen pistepörssin kärkisijoilla, varsinkin laadukkaan erikoistilanne pelaamisensa johdosta, Patanen & Uusitalo samassa ns. 1-kentässä tarjoavat tulitukea ja Timi Knuutinen hoitaa laadukkaan puolustuspelaamisen lisäksi myös maalien paukuttamista ylhäällä, jos liigaparketit eivät vie miestä mennessään jo kauden mittaan. Näiden tuttujen nimien takaa toki katse kiinnittyy myös u19-maajoukkueen leirityksessä viikonloppuna viihtyvä Teemu Aittola. Futiskaudelta maalivaunu on jäljellä, tehoja tarvitaan myös futsalin kaudesta heti alusta lähtien. Ketkä muut astuvat mahdollisesti esiin, nähdään tulevissa matseissa Liikuntahallin hornankattilassa ja aina viihtyisillä pelireissuilla ympäri Suomen maakuntien.

 

Tulevan kauden vastustajista olisi osasta porukasta enemmänkin analysoitavaa, kun taas pari joukkuetta ovat täysin uusia tuttavuuksia. Siispä tasa-arvoisuuden nimissä mennään vastustajien kuvailussa mahdollisimman lyhyesti ja yksinkertaisesti.

 

Kauden 2016-2017 vastustajat futsalin Ykkösessä

                                                                                                                  

FC Rauma (Rauma), edellisen kauden sijoitus: 5. Keskinäiset ottelut: 0-1-1

 • Erittäin kova kotijoukkue. Niila Asunmaa ja Jere Kyrkkö kannattelivat maaleillaan viime kautena, tämän vuoden joukkueesta ei tietoja ole kauheasti tihkunut. Mediapuolen parhaimmistoa (pelien kuvaaminen) Ykkösessä. Viime vuonna paha notkahdus joulutauon jälkeen (tammi-helmikuun 6 ottelusta 5krt turpaan), ilman sitä olisi taistellut noususta liigaan? Varmasti sarjan ylempää kastia tänäkin vuonna.

Futsal Mad Max (Valkeakoski), tippui futsal-liigasta

 • Surullinen liigakausi takana: 22 ottelua joista vain 4 voittoa ja ansaittu suora tippuminen futsalin Ykköseen. Liigajoukkue on kuitenkin liigajoukkue, ja tulee olemaan varmasti halukas nousemaan heti takaisin ylhäälle. Kirkkain tähti hyökkäyspäässä Mikko Heritty. Viime vuonna soi ns. helvetisti omissa, soiko myös Ykkösessä?

 

 

FC OPA (Oulu), sarjanousija

 • Tulevan kauden ehdoton ”päävihollinen”. Derbyvastustaja, jota ollaan onnistuttu vuosien saatossa latomaan kiitettävästi ”päihin”. Kumpikin joukkue tuntee toisensa, tai ainakin pitäisi jo tässä vaiheessa. OPA:ssa panostettu futsaliin pari vuotta kovemmin, uusia jätkiä mukana (Riku Säärelä kunnossa ollessaan ehdoton avainpelaaja) ja hieno nähdä heidät Ykkösessä. Kauden viimeinen ottelu kotona FC OPA:a vastaan….aijai, sillon pistetään halli täyteen! Eiköhän me Ouluun joku fanireissukin järkätä.

Joutsan Seudun Pallo (JoSePa, Joutsa), edellisen kauden 7. Keskinäiset ottelut: 0-2-0

 • Viime kauden väriläiskä. Todella nuori joukkue, mutta samalla selkeästi vauhdikkain sekä tyylikästä futsalia pelaava jengi. Sarjan toiseksi kovin hornankattila Raahen Liikuntahallin jälkeen. Voi olla tällä kaudella edellistäkin vuotta ylempänä sarjassa. Mahdollinen farmisopimus myös liigaseura KaDy:n kanssa tarjoaa taustatukea. Viime kauden molemmat kohtaamiset päättyivät meidän osalta tasapeleihin.

Kaustisen Pohjan-Veikot (ns.Monkulat, Kaustinen), sarjanousija

 • Tuttu vastustaja esim. aikaisempien vuosien cup-otteluista. Kohtalaisen hyvin on tuttu rinki joukkueessa säilynyt viime vuosina, ja edellinen vuosi päättyi hienoon sarjanousuun kun FC OPA kaatui trillerimäisessä karsintasarjassa. Kovan haasteen edessä on kuitenkin sarjapaikka, näin ennakkoon arvioituna. Pelityylin/taktiikan täytyy muovautua täysin uudenlaiseen sarjaan, joten riittääkö taso koko kauden? Kotona varmasti vaikea vastustaja.

Lohikosken Pallokerho (LPK, Jyväskylä), sarjanousija.

 • Viime vuoden yksi selkeimpiä nousijoita 2-divareista: hävisi kaudellaan vain yhden sarjaottelun, latoi 14 otteluun toistasataa osumaa. Kovimpana tekona myös Keski-Suomen cup-finaalissa otettu voitto liigajoukkue Liikunnan Riemusta. Mutta mitään täydellistä kuvaa ei täälläpäin joukkueesta ole. Jyväskylässä futsalkulttuuri Suomen parhaimmistoa, sinne aina mukava lähteä reissuun.

Musan Salama (MuSa, Pori), edellisen kauden 4. Keskinäiset ottelut: 1-0-1

 • Viime kauden vaiherikkain joukkue. Alkukaudella ui todella syvällä ottaen kovasti pataan. Mutta marraskuun jälkeen menetti 13 ottelussaan vain 3 ottelussa pisteitä, yksi näistä oli Raahessa kun AS Moon voitti 7-1. Viimeisestä 8 ottelusta tuli 7 voittoa ja tämä tappio Raahessa. Kovan loppukirin jälkeen irtosi sarjasta 4.sija. Haluaa kiivaasti liigaan, ja jos saa homman toimimaan tänä vuonna jo sarjan alusta alkaen, on yksi sarjan ennakkosuosikkeja viemään koko sarjan. Nettisivujen mukaan ”palapeliä” on koottu huolella. Juha Helanderkin tekemässä paluuta valmennuksesta kentälle.

PS Villa (Hyvinkää), edellisen kauden 3. Keskinäiset ottelut: 0-1-1

 • Viime kauden päätteeksi liigakarsintoihin selviytyminen, josta jäi kuitenkin käteen pelkkä luu. Hyvinkään vieraspelistä jäi katkerin maku viime vuoden peleistä Moonin jätkille. Tunteita herättävä joukkue varmasti myös tänä vuonna. Viime kaudella 7 eri miestä onnistui tekemään vähintään 8 osumaa sarjassa, joten laatua löytyy. Valmistautuminen huhujen mukaan aika kiireellistä tähän kauteen, valmistavasta ottelusta niukka 4-3 voitto 2-div joukkuetta vastaan, ja pelaajisto kohtalaisen auki? Parhaimmillaan sarjan kärkikastia, nihkeällä alulla voi tulla vaikeakin kausi Hyvinkäällä.

 

Sääksjärven Loiske (Lempäälä), edellisen kauden 6. Keskinäiset ottelut: 1-0-1

 • Lepposat Manselaiset. Kotikentällä vietiin viime kauden Loisketta 6-3, mutta vierasottelussa heilui omissa 10 kertaa ja tuloksena kauden selvin tappio numeroin 10-4 (6-0). Varsinkin ensimmäisen jakson esitys jätti kylmäksi. Kokenut Markus Sairiala pyöritti peliä 11+14 tehoilla. Tulevan kauden joukkueesta ei nettisivuilta löydä tietoa. Säilynee sarjassa, mutta tuskin aivan kärkiporukoissakaan on kauden loputtua? Mistä näitä tietää!

Turun Pallokerho (TPK, Turku), sarjanousija.

 • Saatiinhan se yksi Turun reissukin tälle kaudelle. Pääsee kapteeni-Uusitalo viemään taas joukkuetta johonkin ”laadukkaaseen kreikkalaiseen ravintolaan” syömään… Joukkueena myös aika mysteeri meille. Nettisivujen mukaan uudelleenrakentamista käynnissä seuran puolella, uusia pelaajia tullut alemmista sarjoista ja u21-liigoista mukaan. Turun kokoisessa kaupungissa luulisi kuitenkin taitoa olevan riittämiin myös futsalparketeille, joten yllätysvalmis joukkue lienee kyseessä. Sarjanousijana kuitenkin oltava jo alkukaudesta valmiina. Onko kerennyt treenaamaan valmiina joukkueena vielä tarpeeksi Ykkösen tasolle? Farmisopimus liigaseura SoVo:n kanssa.

Zenith Myllypuro (Helsinki), edellisen kauden 9. Keskinäiset ottelut: 0-1-1

 • Itä-Helsingin futsal-herra. Instagramin puolella futsal-joukkueiden parhaimmistoa. Kokeneita pelimiehiä joukkue täynnä, mutta riittääkö vielä jalka? Saako nuorennusta joukkueeseen? Viime kaudella säilyi 4p erolla sarjassa. Pienellä kotikentällään vaikea vastustaja murtaa hyökkäyspäässä. Teki viime kaudella sarjassa vähiten maaleja (22 otteluun 55 osumaa), mutta myös päästikin sarjan toiseksi vähiten (22 otteluun 58 osumaa). Tänä vuonna pääsee stadilaisetkin myös reissaamaan, kun Raahen lisäksi on reissua Ouluun ja esim. aina seksikkääseen Kaustiseen.

 

Siinäpä ne jorinat. Jos tänne asti jaksoit lukea, niin high five! Tulehan samalla myös lauantaina Liikuntahallille viimeistään klo 14.00, kun ”pistetään Adidasta liikkeelle ja Joman palloja pömpeliin”. Let the seksisamba begin!

Terveisin. J.H: edellisellä kaudella joukkueen selkeä sakkokuningas, kentällä huikeat 4+3, tänä vuonna mennään motolla: ”maali ei ois huono”.