Unlucky son

Juho Heiskanen
19.12.2016

Saatiin Oulun urheilutalollekin futsalkulttuuria vietyä, kun Raahesta oli hienosti faneja tukemassa ja varsinkin ääneen kannustamassa. (Kuva: Kari Väre)
Saatiin Oulun urheilutalollekin futsalkulttuuria vietyä, kun Raahesta oli hienosti faneja tukemassa ja varsinkin ääneen kannustamassa. (Kuva: Kari Väre)

FC OPA - AS Moon 2-2 (2-1)

Syyskierroksen viimeisessä ottelussa päästiin ns. derbyn äärelle, kun menneenä lauantaina Oulussa asteli vastaan sarjanousija ja rakas kilpakumppani FC OPA. Aikaisempia otteluita oltiin viety ihan numerollisesti ja pelillisesti kohtalaisen kovalla kädelle itsellemme, kun 9 ottelusta OPA:lle oli tuloksena jäänyt vain 1 tasuri. Mutta kuten otteluennakossakin pohdiskeltiin, on futsal siitä jännä laji että jokaisessa ottelussa voi käydä aivan miten vain, riippuen pitkälti siitä kuinka hyvin saat pelattua 40min ehjästi läpi. Tästä nähtiin hyvä esimerkki nytkin.

Kummallakin joukkueella oli listat täynnä pelaajistoa ja pelimiehet iskussa. Yleisöä oli Ouluun saapunut hieman yli 70 katsojaa, joista jo pelkän kannustamisenkin perusteella suurin osa tuli AS Moonia kannustamaan. Pelaajaesittelyssä OPA:n kuuluttajat koittivat vielä hieman hämmentää raahelaisia muistuttamalla Moonia että tänään muuten häviätte tämän matsin. Reaktiona lähinnä hämmentäviä facepalmeja ja pään pyörittelyä raahelaisten puolelta... Helsingistä saapunut tuomarikaksikko vihelteli pelin käyntiin ja sit mentiin.

Ihan ei alkanut tämäkään matsi kuin Strömsössä, koska OPA iski ekasta hyökkäyksestään pallon onnekkaasti sisään: vastahyökkäyksestä lepsuhko veto kohti takakulmaa jonne Timi Knuutinen säntäsi vielä siivoamaan palloa maaliviivalta, siinä kuitenkin epäonnistuen ja pallo kimpoili jalkojen ja tolpan kautta sisään 1-0. Jollain ihmeellä tämä osuma toki ottelun kuluessa kuuluteltiin Juhani Stridin nimiin, vaikka kohtalaisen hyvin olisi omaksi maaliksikin voinut merkitä. Tästä ei vielä lannistuttu, vaan kakkoskenttä kehiin. Pari ok hyökkäystä ja pallonhallinta hyvin Moonilla. Mutta sitten seuraava vaihto, ja tällä kertaa Strid painoi hienon yksilösuorituksen pivotin tontilta: puhdas tsippipallo 1vs1 tilanteeseen 6m päästä maalia, Stridiltä terävä käännös Uusitalon vartoinnista ja hieno kuti alakulmaan 0-2. No perkele, eihän tämän näin pitänyt mennä.

Tässä vaiheessa pelikellossa oli kuitenkin vasta nelisen minuuttia pelattuna joten ei suurempaa syytä paniikkiin. Tästä eteenpäin mentiinkin vallan hyvin Moonin hallitessa peliä ja OPA:n tyytyessä puolustamaan johtoasemaansa maalivahti Hillin johtaessa torjuntatalkoita. OPA:n paikat avausjaksolla tulivat lähinnä niistä tilanteista, kun Moonilta ammuttiin turhan löysiä kuteja suoraan Hillin käsiin, joka pääsi samantien kiskomaan heitolla palloa ylöspäin painaville pelaajille. Parit tontit OPA toki ekalla jaksolla sai, mutta maalivahti Vähäkangas pääsi niissäkin kohtalaisen helpolla AS Moonin maalilla.

Moonin painaessa peliä OPA:n päätyyn, näytti kestävän kuitenkin turhan kauan ennen kuin pallo saataisiin OPA:n maaliin. Parit tontit oli maalin edustalla ohjauksineen esim. Heiskasella, Aittolalla sekä läpi ottelun hanakasti haastaneella Timi Knuutisella, mutta kavennusosuma syntyi vasta 16min paikkeilla. Keinänen antoi sivurajapotkun läheltä kulmapistettä täysillä kohti etukulmaa, josta pallo livahtikin Hillin jalkojen välistä sisään. Tämä osuma sit merkattiin kuitenkin omaksi maaliksi... Noh nämä on näitä, eniveis peli 1-2 ja kohtalaisen ansaittu kavennusosuma. Lisäosumia ei tämän jälkeen avausjaksolla nähty ja tauolle mentiin jännittävissä tunnelmissa.

Tauolla ei paljoa kopissa panikoitu. Olihan peli ollut ensimmäisiä 3 vaihtoa lukuunottamatta hyvin hanskassa ja mitään lepsuilua ei kentällä oltu nähty. Valmentaja Hämeenkorpi paiskoi vain lisää löylyä jätkien niskaan kopissa ja ottelua lähdettiin toiselle jaksolle voittamaan.

Toinen jakso jatkuikin täysin identtisenä kuin ensimmäinen. OPA ei montaa kertaa hallitusti päässyt palloa kontrolloimaan ja täten luomaan varsinaisia harkittuja hyökkäyksiä raahelaisten päätyyn. Ensimmäisellä jaksolla väläyksinä tulleet vastahyökkäyksetkin tuntuivat jäävän toisella jaksolla OPA:lla piippuun, ja puolustustaisteluksi ottelu näytti etenevän mitä pitemmälle toista jaksoa pelattiin. Samalla myös rikkeitä alkoi ottelussa OPA:lle rapisemaan. Moon painoi rauhallisesti kahdella kentällä tilanteita, mutta Pasi Hilli tuntui olevan liian hyvässä iskussa. Ajassa 28.19 Keinänen kuitenkin löysi Hillin längistä tilaa, kun Patanen tarjoili laitaan Keitsulle läpiajon. Tilanteeksi 2-2 ja tunnelma hallissa alkoi lämpenemään viimeistään nyt. Voitto-osumalle avautui Moonille useampi tontti: Knuutinen laukoi tolppiin, Kylmälä haisteli itselleen parisen tonttia, Heiskanen & Sillanpää namuttelivat toisilleen parit reboundit aivan maalin edustalle mutta aina oli joku OPA:n puolustajista liukuen edessä. 

Tuomaristolle alkoi myös tulemaan entistä enemmän töitä, kun OPA joutui rikkomaan. Yksi puolittainen lipsahdus moonilaisten lasien läpien katsottuna sattui, kun Aittola oli karkaamassa 2vs0 hyökkyäkseen pallon riistettyään. Joku tuli takaa sukille, pallo ajautui Heiskaselle puolittaiseen läpiajoon jonka Hilli torjui. Rikettä ja varsinkaan korttia, ei keltaista tai punaista, tästä kuitenkaan tullut. Lopulta se punakorttikin vilahti, kun tällä kertaa Patanen oli karkaamassa läpi ja OPA:n Mäntynenä veteli Jupen nurin. Tuloksena 2min ylivoimaa, jossa ei kuitenkaan ollut tällä kertaa terävyyttä voittomaalin tekemiseen. Kovin kaukana ei varsinainen farssipupellus ollut, kun OPA meinasi karata ylivoimahyökkäykseen aivan ottelun loppuhetkillä mutta AS Moonin puolutus kerkesi viime sekunneilla väliin. 5 rikettä saatiin OPA:lle täyteen parisen minuuttia ennen loppua, mutta huolimatta Hämeenkorven parin puolittaisen filmin yrityksestä, ei kuudetta ja 10m rankkua saatu hankittua. 

Näin ollen lopputulokseksi 2-2, vaikka paikat olivat täyteen pistepottiinkin. OPA:lle kuitenkin hatunnostot huolellisesta puolustustaistelusta ja hyvästä väännöstä. Joskus on nämäkin pelit olleet helpompia, nyt saatiin jännittävä matsi aikaiseksi ja katsojille viihdettä. Moon aikoo palata näissä derbyissä takaisin voittojen tielle sitten kevätkierroksella Raahessa. Nyt siirrytään jouluruokien ja -juomien ääreen tauolle, ja palaillaan sitten aikanaan parketille!

Ottelun pöytäkirja