Ryöstöretki Joutsaan

Juho Heiskanen
6.3.2017

JoSePa - AS Moon 3-5 (1-3)

Kovin paljon makeammin ei olisi voinut vierasvoittoa Joutsasta hakee, mitä AS Moon teki kuluneena lauantaina. Panosta ottelussa oli ns. tarpeeksi, kun jo aikaisemmin la oli putoamistaistelussa AS Moonin alapuolella ollut LPK hakenut 3p omasta ottelustaan, joka tarkoitti sitä että ilman pisteitä JoSePa-ottelusta, valahtaisi AS Moon todennäköisesti jopa jo putoamisviivan alapuolelle. Mental coachina matkalla ollut sheriffikään ei kuitenkaan havainnut pojissa muutakuin suurta voitonnälkää, kun bussi kaartui aurinkoiseen Joutsaan. 

Diskomusiikin tahdissa vedettyjen terävien alkulämpimien jälkeen pamahti ottelu käyntiin. "Jokainen hoitaa oman ruutunsa", oli koutsi-Hämeenkorpi räksyttänyt kopissa ennen ottelun alkua, ja samantien ykköskenttä vastasi huutoon. Hyökkäysalueen sivurajasta Keinänen painoi Uusitalon siirrosta muurin ohi kovan ja tarkan kudin etuyläkulmaan, ja Joutsan 100-henkinen kotiyleisö sai samantien huokaista itsensä hiljaiseksi ja painaa persuukset penkkeihin. Mutta kuten aikaisemmissakin JoSePa-matseissa, kotijoukkue painoi tilanteen tullen terävästi vastahyökkäyksiin. 5min kohdilla AS Moonin puolustusnelikko aukesi keskustasta turhan leveäksi, jolloin Jari Kotimäki pääsi pistämään koko nelikon läpi puhkaisevan syötön kohti takatolpalla ollutta Jarkko Savelaa joka sutia pallon ensin tolppaan ja sitten uudestaan vielä tyhjiin. 

Tämän jälkeen avausjaksolla JoSePa ei maaleilla juhlinut. Hetkittäistä hurlumheifutsalia lukuunottamatta, joka sekin saatiin aikalisän avulla osittain rauhoitettua, palloa piti AS Moon. Kumpikin joukkue puolusti kuitenkin kohtalaisen tiiviisti, eikä kovin montaa maalipaikkaa irronnut. Ennen taukoa Moon iski kuitenkin tärkeät kaksi maalia: 13min kohdilla Hämeenkorpi pääsi riiston jälkeen karkuun vasemmalla laidalla, silkkisellä kosketuksellaan otti itselleen 3-4metrin "tikkarin" eteen, tökkäsi pallon 2vs1 hyökkäyksessä Teemu Harjuhaahdolle joka sai putata pallon tyhjiin 1-2. Viime otteluissa kovassa vireessä ollut Teppo lipoen vaihtoon ja hymy herkässä. Ja ennen taukoa sai Moonin penkki nakata lisää löylyä vastustajan leiriin, kun pallo oli taas JoSePa:n maalissa: Keinänen pääsi vapaapotkun jälkitilanteessa tälläilemään kutiaan kohilleen ja sinnehän se painui ihanasti JoSePa:n avainpelaajien ihmetellessä vieressä.

Toinen jakso erosi avausjakson kohdilta ainakin virhetilien täyttymisen suhteen. JoSePa rikkoi heti avausminuuteilta lähtien 3-4 rikettä itselleen ja ottelu meni välillä hyvinkin rikkinäiseksi vaikkei mitään sikailuja nähty. Ottelun tuomaristosta ainakin penkkien puolella säheltänyt äijä veti välillä tunteita huuruun niin kentällä, penkillä kuin ehkä katsomossakin...mutta ei siitä sen enempää. Reilut 10min AS Moon kykeni puolustamaan suht rauhassa aikaa kellosta pois ja olla ottamatta sen suurempia riskejä omassa pelaamisessaan. Mutta reilussa minuutissakin voi futsal-ottelu saada uuden käänteen. JoSePa:n Janne Kosusesta meinasi tulla jälleen pieni peikko AS Moonille, kun mies iski kaksi nopeaa maalia ja peli olikin 3-3. Samalla kummallakin joukkueella alkoi olemaan virheet täynnä joten siitäkin saatiin lisää kynsien pureskeluun aihetta penkin takana. Mutta tällä kertaa vierasjoukkueen usko 3p ottamiseen oli sen verran kova, että sieltä se voittomaali väkisin tehtiin. Ykköskenttä Patanen-Uusitalo-Knuutinen-Keinänen oli läpi ottelun kyennyt painamaan omissa vaihdoissaan pelin miltei aina JoSePa:n päätyyn ja pystyi luomaan tarpeeksi pitkiä palloralleja. Yksi näistä tuotti jälleen tulosta 36min kohdilla Knuutinen survoi Keinäsen syötöstä pallon aivan maalinedustalta sisään 3-4. Viimeiset minuutit JoSePa painoi liivimiehellä ilman sen suurempia paikkoja, rikkeet eivät täyttyneet kummallekaan joukkueella kovasta huutomyrskystä huolimatta, ja lopulta Hämeenkorpi hiljensi kotiyleisön toiveet sarjapisteistä roikottamalla riiston jälkeen pallon tyhjään rysään 3-5. 

Voitolla AS Moon kipusi ennätystasaisessa sarjassa kuudenneksi kun kautta on vielä yksi ottelu jäljellä. OPA saapuu lauantaina Raaheen, ja siinä ottelussa panoksena on vielä kuitenkin sarjapaikka, vaikka säilyminen näillä näkymin kohtalaisen hyvältä vaikuttaakin. OPA:lle näitä pelejä ei olla totuttu häviämään, ja avauskierroksen tasapeli Oulussa kuuluu yhdeksi tämän kauden pettymyksiin joka lähdetään kuittaamaan viikonloppuna. Siihen otteluun halli täyteen niin on mukava lyödä kautta pakettiin!

Ottelun pöytäkirja: https://www.palloliitto.fi/futsal/ottelu&624113&F1