Katkera tappio Hyvinkäältä

Juho Heiskanen
15.11.2017

PS Villa - AS Moon 3-1 (0-0)

Hyvinkään Martin liikuntahallin kirous sen kuin jatkui, kun menneenä viikonloppuna Villa käänsi pelin väkisin itselleen ja korjasi pisteet 3-1 (0-0) voitolla. 37min kohdille näytti että vihdoin onnistuu ryöstöretki Hyvinkäältäkin, mutta lopulta PS Villan liivipelaaminen vain oli jälleen kerran liian vahvaa raahelaisille.

Ottelun avausjakso onnistui AS Moonilta suunnitellusti. Viime kauden tapaista ensimmäisen jakson nukahdusta ei todellakaan ollut ilmassa, kun puolustuspelaaminen oli kurinalaista ja hyökkäyspäässä tarvittaessa prässääminenkin hyvin hallussa. PS Villa ei avausjaksolla päässyt hätyyttelemään Moonin maalilla pelannutta Janne Vähäkankaalla juuri ollenkaan. Moonille aukesi avausjaksolla varsinkin ottelun alussa pari puolittaista maalipaikkaa, mutta parhaat paikat missattin liialliseen syöttelyyn kun olisi ehkä ollut aika jo antaa jalan laulaa kutien muodossa. Hyvin tasaisissa merkeissä avausjaksoa silti mentiin. Tuomaristo oli hyvin hereillä, ja antoi tarvittaessa poikien ns.pelata kovaakin. Virheitä ei kuitenkaan juurikaan selkeästi ilmennyt (1 Villalle, 2 Moonille), poislukien Jupe Patasen saamaa keltaista korttia, jossa Jupe joutui kolaamaan Villan tuulennopean Said Elkassin laidassa nurin, estääkseen vaarallisen vastahyökkäyksen. Tauolle mentiin 0-0 tilanteessa ja varsin levollisin mielin, olihan avausjakso mennyt täysin suunnitelmien mukaan varsinkin puolustussuuntaan mietittynä.

Toinen jakso jatkui aikalailla ensimmäisen kaltaisena. Parhaimmat maalipaikat alkoivat syntyä keskialueen syötönkatkoista lähteviin vastahyökkäyksiin. Maalipaikkoja syntyi harvakseltaan, mutta kuitenkin avausjaksoa enemmän. Ennen avausosumaa AS Moon oli lähellä jo siirtyä johtoon, kun 3vs2 vastahyökkäyksessä kakkoskenttä Määttä-Kylmälä-Aittola-Heiskanen sai tontin, josta Aittolan kova kuti pamahti kuitenkin valitettavasti vain tolppaan. Lopulta avausosuma ottelussa nähtiin 31min paikkaille, ja varsin komealla tavalla. Treeneissäkin harjoiteltua laitahyökkäystä päästiin soveltamaan, kun Knuutiselle saatiin pelattua harjoiteltu ns. parallel-syöttö / tsippinosto oikeaan laitaan -> äijästä ohi ja kova passi maalin edustalle jonne sännännyt Marko Keinänen sai putata pallon aikalailla tyhjiin ja pelin 0-1. Maalin jälkeen Villa käytti samantien aikalisänsä ja Moonin penkillä tiedettiin varautua pikkuhiljaa kotijoukkueen liivipelaamiseen. Ennakkoon oli tiedossa, että näin tapahtuessa varsinaiset puolustuspelaajat painavat sitten vaikka loppupelin 6 jätkän voimin kilpikonnaa alakerrassa ja koitetaan tilanteen tullessa rauhoittaa peliä 4vs4 pelaamiseen jossa Villa oltiin saatu pidettyä hyvin aisoissa. 

Ja hyvin pian sieltä Villa ottikin lentävän molarinsa käyttöön, Saku Leinosen pukiessa punaista liiviä niskaan. Toissa vuonna samaisessa hallissa PS Villa painoi samankaltaisessa pelissä pelin väkisin 3-3 tasoihin, lievällä tuomarifarssilla tällöin höystettynä, ja viime kaudella Raahessa AS Moon menetti 4-1 johdon myöskin lopulta 4-4 pistejakoon Villan liivipelaamisen tehojakson jälkeen. Kova oli usko penkillä ja kentällä että tällä kertaa ei näin perkele käy, ja reilusta 8minuutista jonka Villa liivillä painoi päälle niin 6minuuttia kestettiin vailla vaarallisia tilanteita. Oli siinä välillä Kylmälän purkukin mennä Villan tyhjään maaliin, mutta lipui metrin verran ohi. 4vs4 tilanteita ei liikaa saatu itselle rauhoitettua jolla oltaisiin tarvittavasti saatu pelattua kellosta aikaa pois, tästä toki kunniaa myös Villan aktiiviselle puolustukselle ja pallon karvaamiselle takaisin itselleen. 

Lopulta kotiyleisö pääsi räjähtämään n. 2min ennen loppua, kun Leinoselle aukesi vasempaan laitaan pari metriä liikaa vapaata tilaa ottaa askelia eteenpäin ja kärkkärin tapainen sutaisu painui etukulmaan 1-1. Vielä riitti uskoa että painetaan sitten itse se voittomaali seuraavaan vaihtoon. Ja eihän se kaukana ollut, Sillanpää pääsi pommittamaan vastapalloon mutta taas kolisi vain kovaa tolpassa. Unlucky son! Ja seuraava hyökkäys ja kolisi taas maalipuissa, tällä kertaa vaan kimmoten siitä verkkoihin: Villa painoi kovaa maalille, Vähäkangas torjui hyvin ensimmäisen kudin mutta keskelle tulleeseen reboundiin oli itsensä vapaaksi tuuppinut Omid Musawi joka kiskaisi pallon riman kautta sisään 2-1. Peliä jäljellä 55sekuntia ja tatti otsassa Moonin penkillä odotetusti. Molari pois, pieni paine Villan päätyyn mutta ei sisään. Lopulta 40min taas aikamoista munaravia vetänyt Said Elkass katkoi syötön ja tyylitteli kuljetuksellaan pallon tyhjiin ja pelin 3-1 paketiin. 

Pisteet Hyvinkäälle ja murtuneina kohti pohjoista. Pieniä positiivisia rippeitä kuitenkin revittiin paluumatkan palavereissa bussissa rintataskuun jatkoa ajatellen: 4vs4 pelaamisessa saatiin liigan parhaimmistoon kuuluva joukkue pidettyä täysin hallussa. Se liivipelaaminen, vaikka sen pääsääntöinen pyöriminen olikin scoutattu, niin oli vaan taas liian kovaa. 8min kun saivat painaa, niin väkisin sieltä se 1-2 tonttia vain tuli ja kas pallot oli sisässä. Kuitenkin muutamiin aikaisempiin otteluihin verrattuna puolustuspelaaminen alkoi olemaan jo varsin hyvää. Maalinteossa oltaisiin tarvittu pientä tuuriakin tolppien suhteen, mutta myös edelleen enemmän vain kylmäpäistä viimeistelyä paikan saatua. PS Villaa vastaan niitä tontteja ei liikaa yleensä saa.

Ens viikonloppuna painetaan taas etelän kiertueelle. Lauantaina aamulla painellaan Joutsaan, jossa astelee vastaan sarjan kuumin joukkue JoSePa. Sarjakakkosena oleva nuori, nopea ja taitava sakki painoi viime kierroksella sarjakärki Tervareita 3-2 tukkaan kotiluolassa ja on varmasti hyvässä flow-tilassa. Meidän keskinäiset ottelut ovat olleet aina varsin maalirikkaita ja todella viihdyttäviä, ja pisteetkin on yleensä kauden aikana aika tasaisesti keskinäisissä otteluissa mennyt. Erittäin mukava peli varmasti edessä. JoSePa on tällä kaudella saanut selkeästi järkeä puolustuspelaamiseensa, ja onkin päästänyt tähän asti sarjassa vähiten osumia (10 osumaa 7 peliin). Lääkkeet heidän lyömiseen on kuitenkin valmennuksella varmasti taskussa, ja viikon treeneissä valmistaudutaan kuittaamaan Joutsan yleisö hiljaiseksi. Sielläkin on hyvä yleisö, joten taas mukava vieraissa pelata pienessä hornankattilassakin! Joutsasta painellaan sitten Helsinkiin, jossa sunnuntaina tulee hieman vanhempi porukka, Zenith, vastaan pienehköllä kotikentällään. Vääntöpeli tulossa. Zenthillä kausi ei kovin rattoisasti vielä ole lähtenyt liikkeelle, kun 6 pelistä on tarttunut vasta 3p jolla pidetään sarjassa jumbon titteliä. Avauspisteet tulivat kuitenkin juuri kulunena viikonloppuna Loiskeen vieraana 2-5 vierasvoitolla, joten eiköhän sielläkin ole nousujohteinen tatsi käsillä.

Jotta 3kärjen mukana tässä pysyttäisiin, niin kieltämättä 6p viikonlopulta pitäisi haiskahtaa... Mutta pelaamalla ne pisteet otetaan eikä rapoja kirjoittamalla. Katsellaan viikonloppuna miten kävi!

Villa pelin ottelupöytäkirja tässä