Apinasta eroon pääsemistä Jyväskylässä, kauden perisyntiä Turun Samppalinnassa

Juho Heiskanen
5.12.2017

LPK - AS Moon 2-8 (0-3) / TPK - AS Moon 4-3 (2-3)

Kuluneena viikonloppuna käytiin päättämässä hetkeksi pitkähkö vieraspelien putki. Lauantaina kohdattiin Jyväskylässä Lohikosken Pallokerho, eli tuttavallisemmin LPK. Sen jälkeen yö Tampereella Sokos Hotellin hellässä hoidossa ja sunnuntaina ajeltiin iltapäiväksi pelaamaan Turun Samppalinnaan TPK:a vastaan.

Kokoonpano vierasreissuun ei täysin ihanteellinen ollut. Alakerran johtaja JP Patanen joutui missaamaan reissun työkuvioiden vuoksi, ja lähtöpäivän aamuna hyökkäyspäästä lähti jalkoja pois, kun Teemu Aittola kärsi reippaassa kuumeessa eikä kyennyt lähtemään matkaan. Rinkiin saatiin kuitenkin hyvin laajuutta 11 + 1 pelaajan voimin, kun esim Janne Arola lähti avuksi ja kaikki muut "normijätkät" olivat käytössä.

LPK - AS Moon

Jyväskylässä vastaan asteli sarjan häntäpuolessa oleva LPK. Viime vuodeksi Ykköseen noussut, ja dramaattisten vaiheiden jälkeen sarjassa säilynyt LPK oli muuttunut pelaajiston osalta jonkin verran. Viime vuoden johtaja Petrescu ei tänä vuonna futsalia näemmä LPK:ssa pelaa, mutta KaDy:stä oli lainasopparilla tullut rinkiin esim. Jesse Kalliokoski sekä Kimmo Tolvanen. Viime vierasreissun johdosta AS Moonila oli otteluun, ja itseasiassa koko reissuun, lähdettäessä selkeä missio: pelata tarvittaessa hyvinkin tylsästi ja puolustusvoittoisesti, kunhan se on voittavaa futsalia ja omat alakerran mokailut jäävät nyt minimiin. LPK:ta vastaan lähdettiin ensimmäisellä jaksolla maltilla, valuten esim. prässäyspelin suhteen puolen kentän tuntumaan. Tiedossa oli ettei LPK:n vahvuudet ole vastahyökkäysten kontrolloimisessa ja syötönkatkoihin tulee varmasti tontteja pelin edetessä.

Eka jakso alkoi aika nihkeästi. LPK loi omilla sivu- ja kulmakuvioillaan pari erittäin maukasta tonttia, joista kotijoukkue olisi paremmalla viimeistelyllä ansainnut avausosuman. Moonin pelaaminen ei kovin kaunista alussa ollut. Mutta avausosuma saatiin kuitenkin aikaan jo 3min kohdilla: ykköskenttä namutteli Keinäselle maalitontin ja pallo häkkiin. Aivan jakson loppuun asti mentiin suht tasaisissa merkeissä. LPK:n kokeneempi kenttä hallitsi kentällä ollessaan palloa, mutta suurempia maalipaikkoja ei ensi minuuttien tonttien jälkeen toisaalta avautunut. Ja kun kotijoukkue alkoi tuskastumaan, niin jakson lopulla Moon kuittasi tylysti kaksi nopeaa maalia: 18 & 19min kohdilla Knuutinen löysi maalijyvänsä ja runnoi maalin edustalta pari aika identtistä osumaa. Mukavat koppimaalit ja tauolle 0-3 johdossa.

Toisella jaksolla koitettiin parantaa ns. omista lähtemistä, joka ei avausjaksolla onnistunut vaan peli meni pitkän roiskimiseksi. Prässäämistä päätettiin nostaa myös tiheämmin ylös, koska avausjakson loppupuolella riistoja oli alkanut tulemaan paremmalla prässäämisellä. Silti jakson alku oli taas nihkeä ja LPK:lle aukesi pari paikkaa kaventaa numeroita, mutta Janne Vähäkangas hoiti ne hommat mitä maalia kohti tuli. 25min kohdilla lensi sitten Juho Heiskaselta orankilauma olalta, kun vasuri heilahti ja pallo löysi tiensä maaliin. Tästä muutamat minuutit eteenpäin niin peli oli paketissa: Knuutinen kruunasi hyvän pelinsä hattutempulla ja Antti Uusitalokin sihautti itselle osuman. Peli 0-6 ja LPK lähti viimeisille 5-6 minuutille hakemaan onnistumisia liivipelaamisella. Toisella jaksolla 4vs4 pelissä LPK:n kokeneemmat jätkät pysyivät jo hyvin pimennossa, mutta liivipelaamisella Jesse Kalliokoski pääsi pyörittämään hyvin peliä ja kavensikin 1-6 hyvältä tontilta keskustasta. 1-7 numerot kuitattiin hyvin nopeasti, kun Keinänen pääsi vasemmalta laidalta pystyyn ja kiersi vastaan tulleen maalivahdin ja tökkäsi tyhjiin. Liivipelaaminen jatkui ja pari minuuttia ennen loppua LPK sai onnekkaan 2-7 kavennuksen kun oikealta pienestä kulmasta tullut kuti kimposi etutolpalta Määtästä omiin. 2-8 päätösnumeron pääsi roikottamaan tyhjiin kauden debyytissään Janne Arola. Joten vihdoin selkeämpi voitto vieraista taskuun. Kahdeksan osumaa hieman heikommallakin pelillä (varsinkin jaksojen alut) oli hyvä saldo lauantailta.

Ottelun pöytäkirja tässä

 

TPK - AS Moon

Turussa asteltiin aina vaikeaan kotiluolaan, Samppalinnaan. Viime kaudelta oli muistissa 0-2 vierasjohdon muuttuminen toisella jaksolla 4-2 tappioon, sekä kotikentälläkin TPK oli kirinyt lopussa tasoihin 4-4. Hämeenkorpi toitotti pelipalaverissa bussisa TPK:n kuntokäyrää, joka oli sarjan kovimpia: kotona ei pistemenetyksiä ollut tullut. Tavoitteena oli toistaa Joutsan reissu, jossa kovaa kotijoukkuetta kyettiin haastamaan hyvin, ja jossa voittokaan ei kaukana ollut 6-6 tasapelin sijaan. Kokoonpano säilyi suht samana, vain Teemu Harjuhaahto huilaili pelin penkillä puolikuntoisena, ja kakkokentässä Arola pelaili eilistä enemmän minuutteja tuoreilla jaloillaan.

Ottelu ei alkanut kovin timanttisesti. Kakkoskentän eka vaihto ja pieni nukahtaminen miesvartioinnissa, jossa Eetu Kauria pääsi juoksemaan pohjapelaajan tontilta AS Moonin puolustuksen keskelle tarjoilemaan syöttöä Sibakoville joka viimeisteli varmasti maalin edustalta 1-0. Osuman jälkeen mentiin sitten kohtalaisen vauhdikkaasti. Tempo ottelussa oli eiliseen kohtaamiseen verrattuna selkeästi tasokkaampi ja paikkoja avautui molempiin päihin. TPK:n maalilla torjunut SoVo-laina Jukka Saari ja Moonin Vähäkangas koittivat pitää alkuminuuteista lähtien numerot pienissä. Saarikaan ei kyennyt kuitenkaan estämään 5 ja 6min kohdilla tulleita osumia. Ensin TPK:n nelikko antoi Uusitalon kävellä turhan helposti keskikaistaa pitkin keskialueelta lähtien, ja Ana yllätti varmaan itsensäkin kiskaisemalla OIKOSELLA kärsyllä pallon vasempaan yläkulmaan. Käsi ylös ja penkille mehulle. Tästä pari minuuttia ja viikonloppuna hyvässä iskussa ollut Timi oli taas hereillä oikeassa paikassa maalin lähellä ja iski Moonin 1-2 vierasjohtoon. Tähän asti oltiin säilytty reissussa ilman suurempia pallonmenetyksiä omissa, mutta 8min kohdilla menetettiin turhan vaarallisessa paikassa pallo kikkailuun, ja TPK rankoi tylysti 2vs1 hyökkäykseen. Maalipörssin kärkimies Manzo sai maalin edustalta kokeilla reboundin puttaamista parikin kertaa ennen kuin pallo oli maalissa. 

Jakson loppuvaihe mentiin vauhdikkaasti ja kovaa, ainakin tuomariston mielestä. Moonille alkoi kertyä virheitä ja mussuttamistakin taisi taas keltaisten penkiltä välillä tulla. Joskus aiheesta, joskus varmaan aiheettakin. Maalikin nähtiin vielä ennen taukoa. Kakkoskentän sivurajasta Kylmälä kuittasi tasoituksen komealla kudilla etuyläkulmaan. 2-3 vierasjohdossa tauolle ja pullat hyvin uunissa. TPK:lla hyviä tontteja mutta toisaalta meilläkin taisi jonkin kerran rimassa käydä. Tasokas avausjakso kuitenkin, ja tasaista vääntämistä.

Toisella jaksolla TPK painoi päälle. Edellisenä päivänä TPK oli painanut PS Villan nurin viimeisillä sekunneilla, ja samanlainen usko näytti pisteiden ottamiseen olevan tässäkin ottelussa. Itse ei saatu ensimmäisen jakson tapaan enää pitempiä hyökkäyksiä, vaan vastahyökkäykset menivät hätäilyksi eikä maltettu pistää ns. jarruja päälle jos ajauduttiin vaikeaan paikkaan pallon kanssa. Ja mitä enemmän pallo oli TPK:lla, niin sitä enemmän paikkoja alkoi tulemaan. Ekat 10min toisesta jaksosta Moon kuitenkin puolusti fiksusti. Vedot lähtivät kaukaa tai vaikeasta kulmasta, ja useat kudit lentelivätkin pitkin Samppalinnan seiniä. Kliseisesti omat tontit 2-4 osumaan ja kenties ottelun ratkaisuun kuitenkin avautui myös Moonille. Pari kertaa takatolpille sännättiin puoli sekuntia myöhässä ja kertaalleen Paakkari oli puolittaisessa läpiajossa mutta Saari hoiti vastaantulollaan tilanteen väljemmille vesille. 

Lopulta sitten iski TPK simppelillä pelillä maalin ja ottelun tasoihin noin 34min kohdilla. Pohjapelaaja Eetu Kauria piti palloa puolessa välissä kenttää, ja AS Moonin nelikon puolustusasetelma oli pivotin osalta liian ylhäällä ja laitapelaajat askeleen verran liian leveällä. Tällöin pivottina kärkkynyt Manzo sai haluamansa tilan -> tsippinosto Manzolle joka kääntyi taidokkaasti vartioijasta ja tälläsi tarkan kääntölaukauksen sisään 3-3. 36min kohdalla TPK sai lopulta taas johtoaseman itselleen hieman epäonnisestikin. Oikealta laidalta tarpeeksi pienestä kulmasta pallo suhahti etutolpan tuntumaan, jossa Moonin ja TPK:n pelaajat väänsivät yhtäaikaa -> siitä kimmoke juuri sopivasti maalin edustalle tulleelle Joel Kontkaselle ja pallo maalissa. Liivipelaaminen käyttöön vikoiksi minuuteiksi, mutta se oli tällä kertaa erittäin heikkoa Moonin osalta, eikä paikan paikkaa saatu. Tästä toki kunniaa myös TPK:n hyvällä prässäämiselle ja miesvartioinnille ylhäältä lähtien. 

Näin jatkui Samppalinnan kirous ja pisteet jäivät Turkuun. Ikäväksi trendiksi tuntui tulevan näissä alkukauden vieraspelien putkessa johtoasemien menettämiset varsinkin toisella jaksolla. Viime viikonloppuun verrattuna kuitenkin puolustuspelaaminen ja fiksummat ratkaisut omissa olivat askeleen verran parempaa tekemistä, joten täysin perseelleen ei tämä reissu kokonaisuudessa mennyt. Kärkiporukoita vastaan pitäisi vieraissa kuitenkin peli pysyä kasassa jos ei 40min, niin edes 39min, jotta pisteitä irtoaa. Ihan tämmöistä täydellistä peliä ei vieraspelien suhteen ole vielä saatu itsestä irti. 

Ottelun pöytäkirja tässä

Nyt päästään vihdoin ikäänkuin aloittamaan kausi kunnolla, kun vierasreissut jää useammaksi viikoksi tauolle. Ei tartte jauhaa korttia bussissa, syyä ABC:n lounaita tai hillua hotelleissa vaan painaa palloa verkkoon kiimaisen kotiyleisön edessä! On herkkua on. Tulevana sunnuntaina tulee erittäin kova peli kotikentällä, kun meille aina vaikea FC Rauma saapuu vierailulle. Kokenut ja varsinkin erittäin hyvin puolustava Rauma kuittasi viime vuonna molemmista peleistä voitot meitä vastaan, mutta on aloittanut tämän kauden hieman alavireisesti. Kummallekin joukkueelle siis erittäin tärkeä ottelu kyseessä. Tästä ottelusta pian enemmän esim. fb-sivuilla ottelutapahtuman suhteen.