AS Moon - FC Rauma 6-6 (1-3)

Juho Heiskanen
11.12.2017

Käynnistymisvaikeuksia, takaa-ajoa ja hurlumheitä.

Kuten aikaisemmatkin kohtaamiset FC Rauman kanssa kuluneina vuosina, ei sunnuntai-iltapäivän kohtaaminen jäänyt jännityksen osalta yhtään tylsemmäksi kohtaamiseksi kuin edellisetkään. Moonille voittamaton Rauma saapui liikuntahallille allaan tasuripiste edelliseltä päivältä Oulun Tervareiden vieraana. Kovalla miehistöllä oli kumpikin joukkue matkassa, Raumalta ainoana merkittävänä poissaolona pivot-pelaamisen laatumies Jere Kyrkkö punaisen kortin vuoksi. Kotijoukkue pääsi otteluun kolmen kentälisen voimin, vaikkakin ottelussa pelattiin pääasiassa kahdella kentällisellä.

Alkulämmittelyissä riitti vauhtia ja intoa, mutta ottelun ensimmäinen jakso oli jostain syystä AS Moonin osalta liian varovaista, kenties jopa väkinäistä ja jännityksen säväyttämää. Ensimmäiset 4-5min päästiin kyllä pitämään palloa varsin hyvin, mutta toisaalta suurimmaksi omalla puoliskolla asetelmia hakien. FC Rauman tunnettu tiivis puolustuspelaaminen toimi avausjaksolla mallikkaasti, eikä hyökkäyspäässä meinattu päästä paikoille. 5min kohdilla FC Rauma iski kylmästi pelin 0-1. Jo ottelupalavereissa oltiin pariinkin otteeseen käyty FC Rauman ennakoitu hyökkäystyyli läpi, jossa oli odotettavissa suoria pystyjuoksuja pallottomana keskustankin kautta. Tähän piti olla lääkkeet ryhmityksen ja miesvartioinnin osalta, mutta niin vain yhden jätkän nukahdus monesti avaa koko paletin, kuten tässäkin osumassa. Tuloksena Jonne Förströmin karkaaminen keskustasta pallottomana selustaan ja yksin läpi, josta tyylikäs viimeistely. 158-päinen kotiyleisö sai nähdä illan ensimmäisen osuman Moonilta 8min paikkeilla, kun tällä kertaa nukahdus sattui Rauman puolustusnelikolle. Maalin edustalla Antti Uusitalolle pallo haltuun eikä miesvartiointia tarpeeksi lähellä. Tästähän Uusitalo rankaisi armotta ja käänsi kääntölaukauksella pallon börsään 1-1.

Avausjakson loppupuoliskoa vei osittain Rauma. AS Moonin puolustaminen ylhäältä käsin oli vielä avausjaksolla turhan varovaista, ja turhan löysästi valuttiin puoleen kenttään ja siitä jopa alemmaskin. Pallollisille ei uskallettu antaa ns. painetta tarpeeksi aggressiivisesti ja Rauman taitavimmat pelimiehet käyttivät tätä armotta hyväksi. Tästä ehkä parhaimpana esimerkkinä 1-2 osuma FC Rauman parhaana palkitulta Juuso Aallolta, joka sai rauhassa hakea kudilleen asetelmia kahden Moonin puolustavan pelaajan lähinnä kyykkiessä edessä. Tarkka kuti takakulmaan ja Rauma taas johtoon. Kylmää vettä tuli vielä juuri ennen taukoa ajassa 19.21, kun Rauman Jesse Walleniuksen tarkka syöttö aivan vasemman kulmapisteen vierestä suhahti maalin edustalle Vähäkankaan kurotuksen vierestä lipuen, ja Juha Saarikoski pääsi ohjaamaan tyhjiin.

Tauolla käytiin rauhassa läpi tietyt taktiset muutokset, pääosin rohkeamman prässäämisen osalta, sekä myös hyökkäyspeliin toivoteltiin edes pari napsua lisää itseluottamusta eikä housuun paskomista pallollisena. Odotuksissa oli, että normaalia "vauhtifutsalia" kun saataisiin aikaan, niin Raumalla alkaisi eittämättä painamaan jaloissa Moonia enemmän jo edellisen päivän matsinkin takia. 

Toinen jakso olikin kotijoukkueelta selkeästi parempi. Pari minuuttia vielä meni asetelmia hakiessa muta sitten alkoi soimaan FC Raumankin päädyssä. Ensin 2-3 kavennuksen painoi sisään Jukka-Pekka Patanen maalinedustalta ribareiden jälkeen, ja tästä reilu minuutti myöhemmin heilahti Aleksi Kylmälän oikonen ja pallo löytyi takapellistä raumavahti Pösön lähinnä ihmetellessä että mikäs perkele se siinä heilahti. Samalla alkoi Moonilta myös kasaantumaan rikkeet hyvin aikaisessa vaiheessa. Ennen Rauman 3-4 osumaa tuomari Ghazi näki Knuutisen kohdelleen Walleniusta keltaisen kortin arvoisesti, joka tietää pahimoilleen Timille huilia ens vkl Zenith ottelusta. FC Rauma karkasi uudestaan johtoon kulmakuvion jälkitilanteesta, jossa pallo ajautui takatolpalle ja Jaakko Valtanen taituroi hienolla kääntökudilla vaikeasta asennosta pallon yläkulmaan. Komea maali.

Tämän jälkeen heilahti taas jostain pari virhettä lisää Moonille, ja ajassa 28.22 sitten se ikävin. Rauma nakkasi roikkupalloa Moonin päätyyn johon säntäsi Jesse Wallenius perään. Vähäkangas lähti maaliltaan vastaan katkomaan palloa kovalla vauhdilla ja lentävällä hypyllä, törmäten Walleniukseen alueen ulkopuolella. Tuloksena ulosajo ja Walleniukselta solisluu hajalle ja reissu päivystykseen. Ikävä sattuma ja vilpittömät paranemiset Walleniukselle AS Mooninkin puolesta. 2min alivoimassa taistelutahtoa näyttivät Moonin osalta Paakkari, Kylmälä ja Määttä ja heitä lopussa tuuranneet miehet, sekä maaliin vaihdettu Hämeenkorpi hoiti sitten loput. Hienosti kestettiin alivoima ja melkein samantien tämän jälkeen Keinänen pommittikin Moonin taas 4-4 tasoihin keskisektorilta lähteneellä kudilla ja hallissa riitti viimeistään tässä vaiheessa jo tuttua meteliäkin. Kauaa ei kerennyt toimitsijat näpytellä päivityksiä futsal.fi sivustolle, kun 8sek tästä osumasta ja taas oli pallo Moonin maalissa. Asunmaan tarkka sutaisu vasemmalta laidalta painui Hämeenkorven jalkojen vierestä alakulmaan ja Rauma johti 4-5. Maalin jälkeinen vaihto....

Vikalla 7min mentiin sitten jännittäviä vaiheita. AS Moonilla oli tässä vaiheessa jo rikkeet täynnä, joka tietenkin vaikeutti osaltaan aggressiivista prässäämistä. Toisaalta tässä vaiheessa FC Rauma tyytyi puolustamaan rauhassa omassa päässä ja tämä avasi Moonille loppuhetkillä avaimet pitempiin pallonhallintoihin. Kakkoskentän nuoriso-osasto nousi sitten tehojen puolesta esiin ja kampesi lyhyessä ajassa Moonin kuskin paikalle ensi kertaa ottelussa. Minuutin sisään 34min kohdilla ensin Ville Määttä runnoi etutolpalta pallon väkisin sisään ja tästä seuraava tilanne niin Teemu Aittolan kuti kimpoili takakulmaan. 6-5 kotijohto ja FC Rauma otti liivipelaamisen käyttöön. Muutama minuutti puolustettiin mallikkaasti ja peiteltiin lähinnä Niila Asunmaan vasuria joka vaarallisimpana aseena heillä käytössä oli. Yhtä tsippiä lähemmäs ei Rauma paikkaa saanut, mutta lopulta se paikka tarjottiin itse. Hieman turhan innokas pallonriistoyritys hyökkäyspäässä, tuomariston mielestä rikkeen arvoisesti, ja rikkeiden täyttyessä pallo 10m täplälle. Maalivahti Pösö pommitti kovaa keskelle, ja valitettavasti puolittaisesta torjunnasta huolimatta pallo lipui sisään ja peli 6-6.

47sek ennen loppua kun voitto lipeää käsistä niin kyllähän se taas vituttaa. Avausjakson heikon esiintymisen ja takaatulemisen+alivoiman kestämisen takia pisteeseenkin saa toki olla edes hieman tyytyväinen. Kovin moni pelaaja ei varmasti tyytyväinen omaan peliinsä kokonaisuutena ollut, joten nälkä kasvaa ja ensi viikonlopun tuplapeleissä on taas jälleen kerran uusi mahdollisuus saada sitä ehjää 40min esille. Silloin on ns. payback time kertaa kaksi: ensin Zenith lauantaina klo 15.00 ja sitten PS Villaa vastaan sunnuntaina klo15. Nyt kun kautta on kaikilla joukkueilla 10 peliä takana, on sarjasijoituksena AS Moonilla vasta 7.sija. Kolmen kärki (JoSePa,Tervarit,TPK) meinaavat kohta painella karkuun, mutta siitä alaspäin mennään tutusti tiukissa asetelmissa. Isot pisteet ovat siis jaossa ensi viikonloppuna ennen pientä talvitaukoa. Jännitys ja nälkä kasvaa viikonloppua kohden! Niistä myöhemmin lisää.

 

Ottelun pöytäkirja tässä