Derbyssä tyytyminen pistejakoon

Juho Heiskanen
8.1.2018

Timpi nakutteli pari kihausta ja väänsi tuttuun tapaan jokaisen kaksinkamppailun loppuun saakka.
Timpi nakutteli pari kihausta ja väänsi tuttuun tapaan jokaisen kaksinkamppailun loppuun saakka.
Sarjan (Suomen) kovin kotiyleisö oli jälleen paikalla.
Sarjan (Suomen) kovin kotiyleisö oli jälleen paikalla.

AS Moon - Tervarit 6-6 (0-2)

Huikeaa ottelua oltiin odoteltu yli joulun pyhien, ja lopulta aikamoinen trillerihän siitä saatiinkin aikaiseksi rakkaan paikallisvastustaja Oulun Tervareiden kanssa Raahen liikuntahallilla. AS Moon sai eteensä kovimman haasteen sarjapelien osalta sen futsalhistorian saatossa, ja suoriutui haasteesta puhtain paperein vaikka ottelun jälkeen pukukopissa ei mitään suuria riemun kiljahduksia tasatuloksen johdosta kaikunutkaan, vaan lähinnä jopa pieni pettymys, kun voittokin oli tarjottimella otettavana.

Hienosti ennätysyleisöksi saapunut kotiyleisö sai nähdä avausjaksolla tasaista vääntämistä. Kummallakin joukkueella oli jalkeilla kova kokoonpano. Kotijoukkueelta käytössä olivat pääsääntöinen ykkösjoukkue 3 kentällisellään. Tervareilta löytyi myös laajuutta, kun valmentaja Paanasen käskytettävänä oli 11 kenttäpelaajaa + 2 maalivahtia. Nimellisesti rinki oli myös vahva, voisi jopa sanoa että esim viime kauden liigaotteluihin verrattuna nimekkäämpi jengi. Maaliin Tervarit oli valinneet Juho Keskisen, kun taas AS Moonin verkkoa varjeli tuttuun tapaan Janne Vähäkangas. Ottelun avausminuuteilla vieraat tulivat terävästi. Varsinkin ykköskentässä ja muutenkin paljon peliaikaa kerännyt Adrian Rizvani oli tullut selkeästi hiljentämään 279 lukuisen kotiyleisön, ja laukoi ensimmäisten 4-5minuutin aikana puolenkymmentä kertaa kuitenkin ilman tulosta. Tervareiden hyvä alku palkittiin kuitenkin avausosumalla 3 minuutin kohdilla: viime kaudella Moonissakin pyörähtänyt Ville Niskala ampui oikelta laidalta pallon etukulmasta sisään ja vieraat siirtyivät 0-1 johtoon. Seuraavat reilut 10min mentiin derbymäisissä tunnelmissa: paljon kaksinkamppailuja, pallo normaalia enemmän yli rajojen ja peliä mentiinkin aika rikkonaisesti eteenpäin. Maalipaikkojakin avautui molemmille: Tervareilla aktiivisempana avausjaksolla Rizvani sekä AS Moonilla lähimmäksi pääsivät läpiajossa Keskisen paremmaksi todennut Uusitalo sekä maalin edustalta kääntölaukauksen hiuksen hienosti ohi laukonut Ville Määttä. Korttejakin heilahti pari kappaletta kun ensin Keinänen joutui repimään Rizvania puolustuspäässä paidasta ja Harjuhaahto keskusteli tuomariston kanssa myös itselleen keltaista. Kotijoukkue ei maalihanojaan avausjaksolla rikki saanut, mutta Tervareilta Niskala hiljensi kotiyleisön vielä toistamiseen ennen taukovihellystä. Tervareilta kova kuti jonka Vähäkangas hienosti torjui mutta valitettavasti reboundi pyöri juuri sopivasti maalin edustalle rynnänneelle Niskalalle joka tälläsi reboundin sisään 0-2.

Tauolla ei sen suurempaa kriisikokousta tarvinut kopissa pitää. Kupoli oli sovitusti pysynyt kasassa (rikkeet 2-4 vieraille), omia maalipaikkoja oltiin muutama saatu ja puolustuspelaaminen oli pääsääntöisesti ollut hyvää. Rizvanin vartiointia ja Keskisen nopeita vastahyökkäysheittoja muistuteltiin muistettavan myös toisella jaksolla. 

Toisella jaksolla alkoi sitten liikuntahallin saunakin lämpenemään katsomoa myöten. Löylyä siihen tarjosi kentällä esiintynyt kotijoukkue sekä vierailta joukkueensa reppuselkään ottaneet Keskinen & varsinkin Adi Rizvani. Toista jaksoa ei oltu minuuttia kauempaa huljuteltu eteenpäin, kunnes kotijoukkue sai 1-2 kavennuksen. Knuutinen päivysti maalin edustalla oikeassa paikassa takatolpilla ja lopulta puski ilmasta pallon sisään. Tästä mentiin seuraavaan vaihtoon niin kakkoskenttäkin päätti pistää tulosta taululle. Hyvin ottelussa toisensa löytäneet Paakkari & Kylmälä pelasivat Alkun seinäsyötöllä keskustasta vauhtiin, hyvällä tatsilla pallo rullaten vauhtiin ja nopea kärkkärikuti joka yllätti maalilla vartioineen Keskisen ja peli 2-2 tasoihin. Tyylikäs maali. AS Moonin toisen jakson muutaman minuutin momentumin katkaisi sitten parikin tapahtumaa. Ensimmäisen suoritti Rizvani, kun mies pääsi jälleen tarkastakin vartioinnista saamaan oikean jalkansa vapaaksi vaihtopenkin edustalta ja nopea kääntökuti viuhahti salamana takayläkulmaan 2-3. Hieno maali tämäkin. Sitten onkin Paakkari läpiajossa jolta lähtee viuhuva kuti kohti Tervareiden yläkulmaa, osuen matkalla kuitenkin jälleen muurina seisovaan Juho Keskiseen. Tällä kertaa torjunta suoritetaan päällä, ja Keskinen loukkaantuukin tilanteessa loukaten silmäänsä. Pienen tarkkailun jälkeen Keskisen joutuu jäämään ottelusta sivuun ja lähtee päivystykseen tsekattavaksi. Keskisteltä tähän asti hieno ottelu maalilla, lukuisine laatukoppeineen.

Tästä mentiin reilu minuutti eteenpäin, niin saatiin torikokousta aikaan tuomaristopari Veikkolainen/Pahtakarin kanssa. Rizvani karkaamassa läpiajoon, Vähäkangas tulee yhtä kovalla vauhdilla vastaan ja kurottaa ensimmäisenä jalallaan palloon, jonka jälkeen pelaajat törmäävät ja myös takaajuossut Patanen törmäilee Adin kanssa nurin. Tuomariston näkemyksen mukaan selkeä punainen kortti Vähäkankaalle ja AS Moon 2 minuutin alivoimalle ja maaliin sipsuttelee Kaj Ollikainen. Puolustuskolmikko sumputtaa 1,5minuuttia alivoimaa kunnes lopulta Rizvani löydetään tarkalla syötöllä takatolpalta ja pallo tyhjiin 2-4. Pian on Tervareilla mahdollisuus niitata ottelu jo ratkaisevast 2-5, mutta Väinälän kuti viuhuu vain tolppaan asti. Vikan 10min aikana mennään sitten vuorotellen maaleja tehden ja kotiyleisö saa pääsylipulleen vastinetta. Ensin Patanen syöttää kulmakuvion alkajaiseksi Knuutisen taka-alueelle vapaaksi josta Timi tällää ohi Tervarimaaliin vaihdetun Pasi Hillin. Pari vaihtoa myöhemmin Rizvanin tehoilta saa kruununsa hattutempun muodossa, kun jälleen samoilta tonteita Moonin vaihtopenkin edestä oikea jalka heilahtaa ja bum pallo on takayläpellissä 3-5. Moon ei suostu kuitenkaan taipumaan vaan taistelee itsensä lopulta väkisin 5-5 tasoihin. Tervareiden ehkä hieman jopa väsyessä, ja peluuttaen pääsääntöisesti 4-5 kenttäpelaajaa, Moon käyttää laajuutta hyväksi ja iskee kummallakin kentällä kaksi hienoa maalia. Ensin Aleksi Kylmälä näyttää taitoa&nopeuttaan vasemmalla laidalla haastaen itsensä ohi kahden Tervaripelaajan, ja laukoen myös komealla kudilla etukulmasta sisään 4-5 ajassa 31min. 35min kohdalla Keinänen huudattaa kotiyleisöä tasoituksen merkeissä kun Hämeenkorven poikittaissyöttö saavuttaa Keitsun oikosen ja nopea laukaus uppoaa etukulmaan. Mutta myöskään Tervarit ei taivu vaikka parin maalin johtoasemat ovat kuihtuneet. Tasoituksen jälkeen heti paine Moonin päätyyn, kulma, tästä reboundi suoraan keskialueelta nousevalle pohjapelaaja Vandellille joka tällää ihanasti vastapalloon kovan matalan kudin tolpan juureen ja peli jälleen oululaisten johtoon.

Samalla kun kiihkeässä ottelussa Tervareiden rikkeet täyttyvät 5kpl, ottaa Moon myös käyttöönsä liivipelaamisen Hämeenkorven astellessa molarin rooliin. Parilla pyörityksellä ei tunnu paikkaa avautuvan, mutta lopulta Tervareiden hyökätessä ja pallon ajautuessa lopulta Hämeenkorvelle, ottaa Hämppä jalat alleen ja nakkaa itselleen nopean pystypallon. Spurtti perään, Keinänen vasemmalta sivustalta mukaan messiin ja puolen välin jälkeen siirto Keitsulle joka kerkeää juuri pamauttaa kudin ennenkuin Hilli on peittämässä vastassa. Pallo maaliin ja numerot 6-6 39min paikkeilla. Vika minuutti syödään kynsiä, Tervareilla yksi hyvä paikka mutta laukaus blokataan Moonin toimesta ja päätösvihellys ilmoille. 

Näin pisteet jakoon. Avausjaksolla Keskinen piti maalinsa puhtaana ja otti myös toisella jaksolla ennen loukkaantumistaan pari 1vs1 vääntöä itselleen maalin edestä, Tervareiden maaleista toinen olisi ehkä voitu paremmalla tuurilla estellä, toisella jaksolla meidän 3 tolppakutia vs Tervareiden 1 -> olisi voinut kääntää numeroita toisenlaisiksi, jne jne. Lopulta kuitenkin varsin oikeutettu tasatulos hienossa ottelutapahtumassa. Sarjakärkiporukoilta Tervarit & JoSePa ollaan saatu tasurit nipistettyä, joten kovin kaukana kärkiosastoa ei tasollisesti tämänkään valossa olla. Pisteitä pitää vaan napsia enemmän ja tiukat ottelut kääntää loppukauden ajan itselleen ja katsella sarjasijoitusta päätössaunaillassa sitten tarkemmin. Lisämahdolisuuksia pistetilin kartoittamiseen tuleekin heti seuraavana vkl, kun la&su pelataan tuplaottelut kotiluolassa Lempäälän Loisketta ja ACE:a Tampereelta vastaan. Loiske on aina ollut ainakin pelaajiston keskuudessa se joukkue, kenet haluaa latoa maanrakoon parketin puolella joten eiköhän tähänkin ole hyvä saada hyvä kotiyleisö taustalle hiillostamaan. Nousijajoukkue ACE meinasi kotikentällään yllättää raahelaiset, kun vasta viime sekunneilla saatiin sieltä tasatulos aikaiseksi. Parantamisen paikka tässäkin ottelussa, ja varsin vauhdikas vierasjoukkue tarjoaa myös tässäkin tapauksessa yleiölle kyllä syytä saapua paikalle! Niistä lisää myöhemmin.

Tervarit ottelun pöytäkirja TÄSSÄ

Uutisen kuvat: Roy Viitanen