FUTSAL-YKKÖSEN KAUSIENNAKKO 2018-19

Juho Heiskanen
2.10.2018


Antakaa armoa (ja huumoria)

                             Futsal Kausiennakko 2018-2019

 

Kohti kaikkien aikojen futsalkautta. Näistä lähtöasetelmista startataan ainakin Raahen leveysasteilla 13.10 alkaen, kun Futsal-Ykkönen AS Moonin osalta käynnistyy ottelulla Jyväskylästä tulevaa Liikunnan Riemua vastaan. Odotukset on lyöty häpeilemättä ja ujostelematta tappiin, eikä sanoja ole pohojosesa ollut tapana syödä kesken kaiken. Aikaisempien vuosien sijoituksia on AS Moonin tarkoitus lähteä parantamaan, ja kun viime vuodelta on sijoituksena sarjan 3.sija, niin lyhyellä matikallakin laskettuna tänä vuonna kelpaa vain ja ainoastaan sarjanousuun oikeuttavat sijoitukset, kun kausi on paketissa sitten aikanaan ensi keväänä.

 

Viime kauden Ykkönen päättyi Moonilta hieman kesken. Tervarit ja JoSePa menivät ansaitusti Liigaan, mutta kovassa lyönnissä oli keltamusta Moonikin kauden toisen puoliskon. 10 viimeisestä pelistä ainoana tappiona kotitappio JoSePa:lle, tasuri Tervareita vastaan, ja 8 voittoa. Tälle kaudelle on tämänkin osalta resepti taottu jengin päähän: kärkikahinoihin vaaditaan kylmäpäisesti voittojen takomista heti alkukaudesta lähtien, eikä välipelejä saa vain tulla. Viime kaudella AS Moon meni vieraspelien osalta toki eteenpäin toissa vuoden debyyttikauteen verrattuna, kun vieraistakin osattiin hakea jo voittoja. Kotikentällä AS Moon on Suomen futsalkenttien parhaimmistoon kuuluvan kotiyleisön edessä ollut toki aina kova. Siitä tuskin lipsutaan tulevanakaan kautena. Vierasjengit pääsevät jälleen nauttimaan varmasti useamman kerran yli 200-päisen kotiyleisön paineesta ja tunnelmasta.

 

Mites Moonin valmistautuminen on futsalin osalta sujunut? No kiitos kysymästä, vallan hienosti. El Loco – Hämeenkorpihan olisi varmaan halunnut vetää joukkueelleen futsalia läpi kesän, mutta pitäähän sitä nyt futistakin saada perkele pelata. Ja parit beachfutikset. Ja terdelläkin piti kuulemma käydä joskus. Mutta parketilla on hikoiltu ja säpisty varsin hyvin futiskauden kanssa päällekkäinkin, ja nyt kauden alun lähestyessä on kaasujalka jo ns. tapissa. Sen verran perfektionistin vikaa koutsissa näköjään kuitenkin on, että päätti tässä kuluneella viikolla tuoda treeneihin vielä fysiikkakoutsi Pekka ”Karelin” Palon, ja maanantaisin jumpataankin matolla liikkuvuutta ja lihashuoltoa vähän liiankin kovaa. Siinä on kiva sitten vetää vielä 1,5h peliomaiset futsaltreenit päälle ja painella kylmän suihkun kautta petiin. Ja nyt kun sielä muiden joukkueen jätkän pelaajat/fanit tässä kohtaa lueskelee ja funtsii, että ”joojoo seliseli ootteko te edes pelannut mitää harjotusmatseja”, nii kato perhana ollaan me pari keretty sentään niitäkin. Oulussa käytiin kolmen kentän sekalaisella sakilla käydä testaamassa Tervareiden ja FC Kemin vauhtia, ja eihän niille viittinyt häviämäänkään alkaa. Jopa aikaisempina kausina lähinnä nollatehoilla vetäneet kaverit taikoivat pisteitä turnauksen aikana. Huhhuh aikamoista. Mutta ei tässä liikaa harjoituspelejä toki alle tule. Kerkeehän näitä täsä kauden aikana pelata! Eipähä tule ylikuntoa Mehullekaan.

 

Pelaajisto:

 

No aika samallahan me toki tulevanakin kautena pelaajien suhteen mennään kuin aikaisemminkin. Kylmälän huljuttelumestari Aleksi lähti Sieviin dominoimaan Liigaa. Tullee sieltä aina meille välillä onneksi pelailemaan, kun eihän se täysin kykene tästä joukkueesta erossa olemaan. Aittolan pikajuna tako 25 byyriä Futiksen Kolmoseen ja siinä välissä vielä heräilee intissä. Eiköhän se sekin kerkeä futsalia hinkuttaan meidän mukana. Tulijoissa hierotaan vielä saunan lauteilla mahdollisia kiinnityksiä hyökkäyspäähän, ne selviää aikanaan. Joogassa zen-olotilaa ja vähemmän tiukkaa välilevyä hakenut Heiskanen on toki melkein uusi pelaaja, kun miettii jo pelkästään Oulun turnauksen tehoja?!

 

Molarit: Vähäkangas/Haverinen

-Alasen Teron maalivahtikoulusta ponnistaa Have. Sipuli kestää(kö?) treeneissä, no kestää kestää. Junnu hoitanee ykkösmolarin vastuuta kauden ajan. Sievistä farmisopparin kautta mahdollisesti kirittäjää kauden mittaan.

 

Ykkönen: Patanen, Uusitalo ©, Knuutinen, Keinänen

-Tuttu nelikko. Keinänen haki edelliskauden päätteeksi risteilyltä henkilökohtaista kimallusta hyllylle koristamaan. Iskee jälleen sen verran tehoja kasaan, että futisforum2 pärisee ja Lempäälää asti joillakin vetää huuruun. Knuutinen pelaisi halutessaan Liigassa, mutta haluaa viedä Moonin sinne vaikka itse. Sarjan ylivoimaisesti kovin 1vs1 pelaaja puolustuspäähän, ainoastaan tuomarit välillä niin sokeita että tulee väärinkäsityksiä rikkeen suhteen? Muutaman kerran saattaa myös vittusaatanat kaikua liikuntahallin seinillä… Uusitalo hinkuttaa Oulu-Raahe-Oulu väliä Oulu-jengin kiistattomana janarina ja tehnee jälleen Monkuloita vastaan 5+2 kuten toissa kaudella. Patanen joukkueen isähahmona ja sateenkaarikikan omistajana dominoi alakertaa ja iskee erikoistilanteista jälleen useamman kerran palloa häkkiin. Vierasreissuilla isännöi myös bussin takaosaa, paluumatkoilla ilman paitaa.

Kakkonen: Määttä, Hämeenkorpi, Paakkari, Aittola

-Määttä pyörinee tässä kentässä jälleen vähän joka pelipaikalla. Fyysinen preesens senkun kasvaa, nauttii kun saa vähän painia nurkissa. Vielä kun suuttuis kunnolla niin tulee rumaa jälkeä maalin edustoilla. Hämeenkorpi hoitanee kauden aikaan paljon myös penkin takana valmennusta, mutta aina se jossain välissä kirmaa kentälle. Kortit viuhuu, takatolpilta liukunee useamman maalin kun muut ei sinne osaa vielä täysillä mennä, ja pitää pelimatkoilla aivan helvetin pitkiä palavereita. Kertauksen kertaus on kertauksen kertaus. Paakkari kävi jo liigassa iskemässä 1+1 nöyrästi Sievin paidassa. Joukkueen juonikkaimpia jätkiä niin kikkojen suhteen, kuin vitsienkin tasolla. Tuplahaukka-tuuletuksia nähtäneen jälleen toissa kauden tehojen suhteen, kun viime kausi meni vähän susiksi loukkaantumisten kanssa. Aittola piikissä kun lomille pääsee, nopeus ei jää edes armeijan harmaisiin kun puhu sielläkin ittensä helpoimpiin hommiin spadeksi. Nähtäneen myös liigakentillä Sievin mukana.

 

Tatti pystyssä penkillä odottamassa kutsua kehiin: Heiskanen, Harjuhaahto, Viitanen

-Listaan voi myös varmasti lisätä kauden aikana Sievistä ilmeneviä vahvistuksia pelien aikaan. Heiskasen joogaintoilu onkin jo mainittu, kertonee miehestä kaiken oleellisen. Vienee kauden sakkokassan kuninkuuden. Jos huljuttelut ei vie mielenkiintoa nii saattaa joskus osuakin. Harjuhaahto toipunee läpi kauden rankasta opiskelijaelämästä Vaasan metroseksuaalien keskellä, pelireissuilla ollessaan on oma tympeä itsensä pokeripöydässä ja myös pukukopissa. Tarjoaa alakertaan jonkinlaista vahvistusta. Viitanen haistelee kakkosjoukkueen-ykkösjoukkueen välimaastossa paikkaa lähteä rinkiin mukaan. Vasuri heilahtaa tarpeen tullessa tulisesti, kunhan jalat kantaa kentälle asti.

 

Seuraavaksi tulevan kauden vastustajista hieman mitä tiedetään (ei oikeesti tiedetä helvettiäkään mutta lätistään ny summassa jotakin).

 

AC Estudiantes (ACE), Tampere

Viime kausi: 9.sija, 19p (Ykkönen).

Viime kaudella: ACE-AS Moon 2-2 & AS Moon – ACE 4-2

Tampereen teekkarit säilyi viime kaudella niukin naukin. Uutena tuttavuutena aiheutti Moonille vaikeuksia, vieraskentällä noustiin väkisin  viime sekunneilla tasoihin, kotona sentään voitto nasahti tilille. Viime kauden vastustajista jäi mieleen tiukahkoa puolustuspelaamista pelanneena joukkueena (ainakin meitä vastaan). Teekkarit on aina sen suhteen m***kua porukkaa, ettei tiiä mitä odottaa. Joona Neuvonen ja Juho Jumisko iskivät viime vuonna kumpikin yli 10 maalia kauteen, ja samat miehet näyttävät tänäkin vuonna futsalia jatkavan joten heiltä odotettavissa vastuuta maalien suhteen? AC Estudiantes näemmä myös dominoi futiskenttien puolella alasarjoissa, kun kesä päättynyt nousuun Kolmoseen. Onnea heille siitä! Toivottavasti on noususaunat saunottu huolella ennen kuin futsalit alkaa (kokemuksesta voi näin sanoa).

 

Ennustamme: Helpompaa sarjassa säilymistä viime kauteen verrattuna. Teekkarit ovat siitäkin mu**kua porukkaa, ettei ne tipu vaikka kuin juott….eiku voittaa.

 

FC Rauma, Rauma

Viime kausi: 6.sija, 29p. (Ykkönen)

Viime kaudella: AS Moon – FC Rauma 6-6 & FC Rauma-AS Moon 4-6

Viime kaudella oli jo havaittavissa kokeneessa Rauman bojissa ehkä hieman ikääntymisen (hidastumisen) merkkejä? Kutossijaan ei varmasti oltu Raumalla tyytyväisiä kauden mittaan. Tälle kaudelle joukkue on kokenut muutoksia: joukkueen johtopelaaja Asunmaa keskittyy pelaaja-valmentamisen sijasta pelkästään pelaamiseen, ja pivot-pelaamisessa harmaita hiuksia vastustajalla aiheuttava Kyrkkö on ottanut vastuun koutsin roolista. Myös viime kaudella Raumalle hyvin tehoja tehnyt Forsström siirtyi Jyväskylään Riemuun, kapteeni Kallionpää ripusti kengät naulaan ja kapteenin tontti meni jakoon. Isoin muutos on kuitenkin sarjan parhaimpiin maalivahteihin kuuluneen Pösön siirtyminen liigakentille Ilvekseen. Ikääntyvään jengiin on kuitenkin nuorennusleikkausta tulossa parin uuden pelaajan voimin. Vaikea on kuitenkin nähdä Rauman taistelevan tämmöisten muutosten keskellä aivan kärkikahinoissa.

 

Ennustamme: Kokemuksella ja muutamalla avainpelaajalla kuuluu kuitenkin sarjan ylempään keskikastiin. Kotona kova, muutenkin kuin pelien suorastreamauksen suhteen.

 

KP-V/Monkulat (Monkulat), Kaustinen

Viime kausi: nousijana Ykköseen

 

Kaustinen is bäk in pusiness! Monkulat! Öyjöyjöy lets festival! Taas on yksi syy (ainoa syy) matkustaa kerran vuodessa Kaustiselle. Haistelemaan bensaa yleisön seasta ja takomaan jälleen kerran Monkuloita päihin :D (no hei katsokaa keskinäisten ottelujen tilastot jostain….) Mutta rehellisesti ilman suurempaa vitsailua, tekee hyvää sarjalle saada nämä veijarit takaisin. Saadaan ottelutapahtuma sentään tämän sarjan otteluiden sekaan, joista osa on niin pilipali hissuttelua että omat ajatuksensakin kentällä kuulee. Monkulat pelannee laajalla ringillä tulevalla kaudella. Jo toissa kaudella näytti väläyksiä että maalinteko onnistuu ainakin. Jos taktisesti olisi jotain opittu edellisenä vuonna, niin pitäisi onnistua sarjapaikka pelaamaan itselleen. Putoaminen olisi jo pupellusta noilla jätkillä, tai no ainakin laajuudella pelaajiston suhteen.

 

Ennustamme: Uusitalon 5+2 tehojen lisäksi 2 tappiota Moonille, mutta sen jälkeen alempaa keskikastia. Säilyy kuitenkin. Futisforumin janareimmat kirjoittajat tulevat myös Kaustiselta. Jaksamisia kauden mittaan sinne myös.

 

Liikunnan Riemu (Riemu), Jyväskylä

Viime kausi: Tippui liigasta karsintojen jälkeen

 

Viime vuoden mahalasku päättyi tippumiseen Futsal-Liigasta viiden liigassa vietetyn vuoden jälkeen. Hyvästi Jyväskylän derbyt (hattua päästä), ainakin vuoden ajaksi. Pelaajistosta on varmasti muutamia lähtijöitä liigakentille, mutta säilyttänee kuitenkin tarpeeksi kovan rungon että nousutaistelussa nähdään kauden aikana. Mielenkiintoinen fakta muuten AS Moonin ensimmäisistä kotiotteluista Futsal-Ykkösen kausilta: toissa ja viime kauden ekassa matsissa kohdattu aina sarjan voittanut joukkue (Mad Max, Tervarit). Kausi alkaa Moonilla Riemua vastaan kotona. Ei tehdä tästä tapaa nyt kuitenkaan, eihän…

Osoitti harjoitusotteluissaan jo valmiuden: JoSePa:a pataan 4-2. Nettisivuilla myös hieno promovideo tehty tulevaa kautta pedaten:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=173&v=dD58MIos32A. Toisaalta onko siellä muuta vedettykään kun fysiikkaa videon perusteella? Toivottavasti fanit pysyy sankoin joukoin takana myös Ykkösessä, eikä kostaudu gloryhunttereiksi. Täydellä monnarilla olisi kiva Ykköstäkin pelata!

 

Ennustamme: Kärkikolmikossa, jos ei nouse takaisin liigaan niin kausi lienee iso pettymys. Ennakkosuosikki. Pitäisi dominoida. Kykeneekö?

 

Esbo Bollklubb (EBK), Espoo

Viime kausi: nousijana Ykköseen

 

Kotisivuilla löytyy viimeksi tämmöistä matskua nousujuhliin päättyneen karsintapelin jälkeen: ”Lähdemme tästä rakentamaan pakettia ensi kaudelle Ykköseen, pre-season alkanee loppukesällä. Ykkösen joukkueeseen tulee varmasti joitain uusia naamoja, mutta runkona säilyy tämä mahtavahenkinen nousujoukkue!”. Eli kai sielä on vedetty pre-seasonia nii saatanasti kesästä lähtien. Mennään sillä. Pelaajiston nimistössä myös sen monenmoista nimeä että paha lähteä arvioimaan ketä pelimanneja sielä onkaan. Mielenkiintoinen sakki nähdä Ykkösessä. Monikulttuurillista taikuria varmasti parketilla astelee vastaan. Ei lytätä ennen kuin nähdään joukkueen iskukyky. Hieman samoilla ajatuksilla lähdettiin viime vuonna ACE:a vastaan vieraissa, ja turpiinhan siinä meinasi tulla (2-2). Harjoitusotteluista bongattuna ainakin se, että liigajengi GFT takoi aika rumasti pataan.

 

Ennustamme: Muut joukkueet ovat vain näin ennakolta ajateltuna kovempia ja varsinkin futsalin osalta lienee kokeneempia (?). Putoamisen välttäminen olisi yllätys. 3 viimeisen sakkiin tylysti, soronoo ja morijenttes.

 

Pihlavan Työväen Urheilijat (PTU), Pori

Viime kausi: nousijana Ykköseen

 

Porilaisista hulluista MuSa:n lisäksi uusi tuttavuus raahelaisille. Tälleen pikaisella googletuksella ei kauheana infoa löydy. Facebook sivuillakin puhutaan lähinnä kahvakuulasta ja säbähelmien kanssa pelailusta. Jesus Christ sentään. Porilaiseen tapaan puskista Ykköseen ja kaikkia epäilijöitä päihin? Saa nähä. Kahvakuulalla ei jatkoon. Pelaajistosta ainakin itselle muistui MuSa:ssa esiintynyt Timo Laurila mieleen. Toivottavasti pelaa pelit sielä missä MuSa:kin, se oli kiva kenttä (yleisöhän sielä ei kyllä käynyt, mutta kenttä, se oli ihan kiva).

 

Ennustamme: hautajaistunnelmaa katsomoon ja katkeraa tippumista alaspäin. Muut parempia, simple as that.

 

SC Riverball, Joensuu

Viime kausi: nousijana Ykköseen

 

”Taivaansininen!!” öyöyöyöy. Yhden miehen fanikatsomo ja aina ärsyttävä Joensuun vieraspelimatka (helevetin pitkä, ei se matka tapa vaan seura). Näistä kun luuli että toissakauden jälkeen olisi päässyt lopullisesti eroon. Mutta mitä vielä, ei riitä että häviää nousukarsinnan, vaan nousee sittekin (turpiin EBK:lta?). Siellä on mediatoimituksen mukaan menty heittämällä eteenpäin futsalin saralla ja kiima käsin kosketeltavissa. Hienoa. Kohta se laskee. Annetaan mahdollisuus, kotikentällä vaikeasti voitettava jengi. Taistelee varmaan tosissaan sarjassa säilymisen puolesta, ainakin parempi olisi tommoisten kausiennakoiden jälkeen (tämähän ei koske meitä..).

 

Ennustamme: Säilyy väkisin. Ja yhden miehen fanikatsomo huutaa ”Taivaansininen Taivaansinineeeeeeen!”

 

Sääksjärven Loiske (Loiske), Lempäälä

Viime kausi: 8.sija,  21p. (Ykkönen)

Viime kaudella: Loiske – AS Moon 3-7 & AS Moon – Loiske 18-2.

 

:D Vanaha kunnon Lempäälän Loiske. Muistatteko vielä viime kauden pohjosen reissun? Vahvaa suorittamista. Mutta ei ne senkään jälkeen tippunu! On ne veijareita. Lempäälän sikakatsomo nauttii ja kausi kaudelta vaan jatketaan Ykkösessä härnäämistä. Pärjättyhän siellä ei toki ole hetkeen, mutta hälläkö väliä. Täsmäiskuja jengiin taas lyöty kasaan, ja vierasreissujen yöelämä otetaan haltuun? Sairialalla kiehuu alakerrassa kun äijää painaa vasemmalta ja oikealta ylivoimahyökkäyksissä vastaan. Maalistakin on saatu ykkösveska liigaan, jollain ihmeen näytöillä. Johan se Ykkönen taisi hänelle omien sanojen mukaan liian helppo liiga ollakin. Mutta ei näitä taas voi putoamistaisteluun puhua, kun ne ei sinne vaan joudu. Tulevanakin kautena Moonille se tärkein paikka hakea pisteet himaan. Monkuloiden lisäksi rakkain vastustaja vetää kanveesiin pelissä.

 

Ennustamme: säilyy arvalla. Arpaa heitetään seittemän kertaa, kun kuusi edellistä jää pystyyn seisomaan eikä kyetä päättämään. Sairiala lentää kolmesti suihkuun, sikakatsomossa nähdään jo ainakin 4 henkilöä kerrallaan paikalla yläparvella.

 

Tornion Palloveikot (ToPV)

Viime kausi: nousijana Ykköseen

 

Nousi Ykköseen, vaikka karsinnoissa tuli rumasti takkiin Monkuloita vastaan. Perämeren poppoossa tuttuja futis/futsaljätkiä pohjoisten lasien läpi katsottuna. Kaveriporukka jolla ei kuitenkaan aivan taida riittää taktisesti Ykköseen. Tai no miten riittää vierasreissuilla, on lienee parempi kysymys. Joku vuosi sitten pelattiin Futsal-Cupissa vastakkain, silloin tuloksena kylmää kyytiä Raahessa. Eteenpäin on lienee menty siitä kuitenkin, kun tajuttu ottaa Ykkösen paikka vastaan tarjotessa? Alustavasta pelaajalistasta löytyy kuitenkin mielenkiintoisia nimiä, jos ovat käytössä: Juntunen jr, Samuli Lätti, Aleksi Gullsten, J-T Berg jne. Alkukausi tärkeä, näin kliseisesti sanottuna nousijajoukkueelle. Tornioon kiva kuitenkin päästä ns. derbyä vääntämään!

 

Ennustamme: Säilyy sarjassa! Etelän janarit jäätyy talven tullen Tornioon tullessa, niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Taitoa löytyy joukkueesta sen verran, että voittanee parissa pelissä maalintekokilpailut ja ottaa tärkeitä pisteitä.

 

Turun Pallokerho (TPK)

Viime kausi: 4.sija, 36p (Ykkönen)

Viime kaudella: TPK – AS Moon 4-3 & AS Moon – TPK 6-3

 

Viime kausien kestomenestyjiin kuulunut Turun ylpeys lähtee jälleen yhtenä sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuneena kauteen. Pari kovaa menetystä on kuitenkin käynyt jengissä, kun SoVo on naarannut liigaan pornoviiksi-Manzon maalipyssyn tontilta, ja peliä hyvin pohjalla rakentaneen Eero Kaurian. Kari-Pekka Koivunen kantaakin ainakin alkukaudella lienee joukkuetta reppuselässään. On kokemuksella ja taidolla kuitenkin vaarallinen jengi ilman kahta edellä mainittuakin menetystä. Turusta ei TPK:lta olla vielä voittoa kyetty hakemaan, kun aina on katkeraa tappiota saatu maistella. Siinä Moonille yksi tavoite täytettäväksi, jos halutaan kärkisijoista taistella?

 

Ennustamme: Sijoille 1-4. Farmia SoVo:n kanssa? Jos toimii pelaajaliikenne, voi olla entistä kovempi kanto kaadettavaksi. Manzo voisi vielä kerran ajaa joukkueensa Pohjoisen reissulle!

 

Zenith Myllypuro (Zenith), Helsinki

Viime kausi: 7.sija, 23p. (Ykkönen)

Viime kaudella: Zenith – AS Moon 4-3 & AS Moon – Zenith 7-5

 

Viime kaudella pelattiin kaksi nihkeää matsia vastakkain, josta varmasti osa oli Zenithin hyvyyttä että niin nihkeäksi otteet Mooniltakin menivät. Pelasi viime kaudella varsin hyvän kauden, ja yllätti ainakin allekirjoittaneen. Pelaajistossa muutosta varmasti jatkunut viime kauden aikana/jälkeen, joten voi yllättääkin tänä kautena? Herttoniemeen päästään taas matkustamaan, kun ei tässä sarjassa saatana etelämmäksi enää pääse. Notkeaa Rottaa soimaan ja pärinällä hakemaan postimerkkikentältä pisteitä tuliaiseksi. Viime kaudella Jesse Kyrkkö pisteiden valossa ylivoimaisesti joukkueen tärkein palanen (14+9), jatkaessaan sitä varmasti myös tulevanakin kautena.

 

Ennustamme: Tornion & Loiskeen kanssa taistelee putoamisviivan molemmin puolin. Lempäälässä käy mäihä (arpa), Torniossa viedään nuuskan voimalla. Itä-Helsinki hiljenee ja tippuu (JOKO!).

 

Nähdään parketilla (matolla pelaaville, menkää hoitoon)!

-AS Moon some