Otteluraportit kauden avauksesta

Juho Heiskanen
16.10.2018

(c)Roy Viitanen
(c)Roy Viitanen

AS Moon - Riemu 6-5 (5-4), AS Moon - EBK 3-1 (1-0)

Vuoden 2018-2019 Futsal-Ykkönen startattiin kuluneena viikonloppuna kahdella kauan odotetulla kotiottelulla, ja tavoitteeksi asetetut täydet 6p sieltä takataskuun myös jäi! Yleisö löysi mukavasti paikalle jo heti kauden ensimmäisiin otteluihin (helposti yli 200 molemmissa matseissa), ja saikin molemmissa otteluissa varmasti rahoilleen vastinetta aina loppuhetkille saakka. Molemmista otteluista on tulossa aikanaan myös ainakin maalikoosteet netin ihmeelliseen maailmaan, mutta raportoidaan nyt lyhyesti molemmat kotiottelut läpi!

 

AS Moon – Liikunnan Riemu (Jyväskylä)

Vastaan asteli sarjan yksi suurimmista ennakkosuosikeista. Riemu oli jo kautensa aloittanut kahdella tyylipuhtaalla kotivoitolla, ja saapui Raaheen laajalla ja terveellä miehistöllä uhkuen näytönhaluja. Kotijoukkue AS Moon pääsi otteluun myös täysin terveellä miehistöllä, joten asetelmat kauden avaukselle olivat senkin puolesta ihanteelliset.

Avauspuolikas lähti käyntiin varsin hyvin. Liikaa ei pallo alussa poltellut jaloissa ja ensimmäisen 5min aikana Riemu joutui pariin otteeseenkin jo rikkomaan. Kunnon maalipaikoille ei kotijoukkue avausminuuteilla kuitenkaan päässyt, ja pian kuittasikin kokenut vierasjoukkue tylysti virheistä palloa maaliin. Minuutin sisään kaksi aika identtistä vastaisku maalia: keskialueelta nopea kontraus Riemulta, Vähäkangas hyvin mukana ainakin toisessa maalissa mutta riparit pomppivat suoraan Riemun Jonne Forsströmille ja Tuure Fagerströmille joiden kahdella osumalla Riemu johti jo 0-2. AS Moon ei kuitenkaan tästä kylmästä suihkusta lannistunut vaan hommaa lähdettiin saman tien kuittaamaan kavennuksen merkeissä. Keinänen/Knuutinen tutkapari löysikin tutusti toisena 7min kohdilla, kun Timi sai runnoa pallon maalin edustalta sisään Mehun tarjoilusta 1-2.

215 lukuinen kotiyleisö huomasi jo 10min täyttymisen kohdalla, että tänään ei näköjään kovin tarkkaa puolustuspelaamista nähdä kummaltakaan kärkijoukkueelta, vaan peli alkoi suuntautumaan kohti maalintekokilpailua. Ensin Kajaanin futispiireistä tuttu Leevi Kemppainen siirsi Riemun jo 1-3 johtoon komean syöttökuvion jälkeen, mutta sitten AS Moonin viikonlopun parhaimpana esiintynyt Ville ”Härkä” Määttä otti kulmakuviossa kakkoskentän reppuselkään ja tälläsi Hämeenkorven siirrosta vastustamattomasti takakulmaan 2-3 kavennuksen. Mutta vielä kerran iski Riemu tylysti vastaan. Asialla jälleen Kemppainen ja aika identtisellä vastaiskuhyökkäyksellä kuten avausjakson Riemun maaleille oli tyypillistä. Kokeneen joukkueen fiksuutta paikan saatuaan!

Ennen taukoa kuitenkin Moonin lievästi parempi pallonhallinta avausjakson aikana tuotti tulosta sen merkeissä, että vastustajan rikkeet olivat täynnä jo 13min kohdalla. Siitä eteenpäin AS Moon otti ohjat käsiinsä. Treeneissä oli hyvin jo keretty hinkata erikoistilannepelaamista useammalla kentällä/koostumuksella kuntoon, ja nämä tuottivatkin heti tulosta: 13min kohdilla nähtiin kaksi nopeaa maalia ja peli oli 4-4. Ensin asialla JP Patanen Keinäsen siirroista ja tämän jälkeen El Loco-Hämeenkorpi näytti johtajan esimerkkiä ja survoi maaliviivalta pallon väkisin sisään kulman jälkitilanteessa. 17min Riemu rikkoi kuudennen kerran ja kotiyleisö pääsi jännittämään meneekö AS Moon ottelussa ensi kerran kuskin paikalle. Pallon taakse Kai Paakkari ja terävä kuti suoraan Riemun maalivahti Muhosen puikoista sisään 5-4! Tässä vaiheessa viimeistään oli Liikuntahallilla jälleen meteliä riittämiin. Siitä sitten tauolle ja kohti toista jaksoa.

Toisella jaksolla ottelun ote kääntyi pääosin toisinpäin. AS Moonin pelaaminen meni rikkeiden puolesta häseltämiseksi, kun palloja yriteltiin riistellä selänpuolelta aivan väärissä paikoissa ja Riemulaiset nämä hyvin haistelivat rikkeiden arvoiseksi. 23min kohdalla Riemu iski pelin 5-5 tasoihin, kun Elias Martikainen pääsi kuittaamaan tylysti palloa sisään. AS Moon kuittasi kuitenkin pari minuuttia myöhemmin, kun Keinänen pääsi riistämään tällä kertaa Riemun huolimattomuudesta pallon ylhäällä ja tarjoili kapteeni-Uusitalolle oikeaan laitaan. Lazion mies tälläsi pallon takakulmaan 6-5 ja taas oli juhlat valmiit. Viimeiset 10min mentiin kuitenkin Riemun painaessa enimmäkseen päälle, ja AS Moonin rikkeet täyttyivät 5kpl. Liivipelaaminen ei tuottanut Riemulla suurempia vaaranpaikkoja ja lopuista huolehti Junnu maalissa. Mutta vielä saatiin yksi kynsien pureskelu aikaiseksi, kun Knuutinen törmäili Muhosen kanssa Riemun maalin edustalla ja kuudes rike täyteen. Kemppaisen 10m pilkku tömähti kuitenkin kovaa pystypuihin ja kotiyleisö repesi riemuun. Viimeiset sekunnit puolustusnelikko taisteli kaikkensa parketille eikä 5 edellistä kautta liigassa tahkonnut Jyväskylän remmi saanut peliä tasoihin. Maukas 6-5 voitto kovasta, tiukasta ja rehdistä pelistä hyvää vastustajaa vastaan!

 

Tilastot:

AS Moon: Keinänen 0+3, Hämeenkorpi 1+1, Uusitalo 1+0, Knuutinen 1+0, Patanen 1+0, Määttä 1+0, Paakkari 1+0

Riemu: Kemppainen 2+1, Fagerström 1+1, Forsström 1+0, Martikainen 1+0, Vanttaja 0+1, Lewis 0+1

Yleisöä: 215

 

AS Moon – EBK/FS (Espoo)

Sunnuntaina koitti sitten toinen herkkupala. Sarjanousija EBK oli edellisenä iltana hakenut Torniosta maukkaan 1-3 vierasvoiton, jota myös Moonin riveissä osa pelaajista oli silmä tarkkana seuraillut. Tornion tekeminen ei ollut niinkään vakuuttanut, mutta takki auki ei espoolaisia vastaan todellakaan lähdetty, siitä piti viimeistään ottelupalaverissa huolen koutsi-Hämeenkorpi. Lauantain kova ottelu painoi varmasti muutamien avainpelaajien jaloissa, mutta terveenä oltiin taas kuitenkin lähes kolmen kentällisen voimin.

Avausjaksolla EBK tuli ennakkoluulottomasti otteluun. Ekat 4-5min mentiinkin pääosin EBK pitäessä palloa. Pari vaarallisempaa kutia tuli laidoilta, mutta ne Junnu poimi varmasti maalilla. Eli sen suurempaa hätää ei EBK:n ennakkoluuloton alku kuitenkaan onneksi tuonut mukanaan. Vähitellen myös kotijoukkueen peli alkoi löytää uomiaan. 5min kohdilla ottelussa hyvin pelannut kakkoskenttä juoni 1-0 maalin. Aittolan hyvä haasto ja pallo jälleen kerran pohjilta ylös hiippailleelle Määtälle, joka tälläsi jälleen palloa pömpeliin. Tämän jälkeen AS Moonille alkoi avautua avausjaksolla paremmin tontteja, mutta omista tuhnuiluista, sekä myös vastustajan parhaana palkitun maalivahti Nevzat Mustafan hyvät otteet maalilla pitivät numerot tiukasti 1-0 johdossa. EBK:n vaarallisempana kenttänä selkeästi ollut ”ykkönen” juoni muutamaan kertaan hyvin palloa kärjessä pelanneelle Rautiaiselle, mutta tolppia lähemmäs ei espoolaisjoukkue avausjaksolla päässyt. Tauolle niukassa 1-0 johdossa, johon ei missään nimessä oltu kopissa tyytyväisiä avausjakson paikkoihin nähden.

 

Toisesta jaksosta tuli entistä jaksoa jopa vaikeampi. EBK jatkoi ennakkoluulottomasti eikä päästänyt Moonia karkuun. Avausjakson tapaisia avopaikkoja ei enää toisella jaksolla tunnettu saavan aikaankaan, ja peli meni välillä kovaksikin pystypainiksi. Salliva tuomarilinja piti pelin kuitenkin hyvin hallussaan, joka saattoi hieman nousijajoukkueelle tyypillisenä tulla yllätyksenä. 25min kohdalla Määttä kruunasi loistavan viikonloppunsa, ja ohjasi yhdellä vkl komeimmalla maalilla etutolpalta Aittolan kudin takavasaralla sisään 2-0! Moonilla pysyi tunteet lauantaita paremmin hallussa eikä turhia rikkeitä alettu ottamaan riskillä. EBK vastoin otti hyökkäyspäässä pari turhaa rikettä, ja heille rikkeet täyteen jo 27min kohdalla. Samalla EBK avasi maalitilinsä myös Raahen parketilla, kun AS Moonin puolustusnelikko antoi oman vaihtopenkin edustalla vastustajan Qerimille luokattoman paljon tilaa ja aikaa lähes kontata pallon kanssa, kunnes mies heilautti puikot vartioijalta ja kärkkärillä pallo sisään 2-1. EBK:n sipulin pettäminen rikkeiden johdosta ratkaisi kuitenkin lopulta pelin numeroiden valossa. Rikkeet täyteen ja Paakkari pilkulle. Tällä kertaa ei sijoiteltu puikoista vaan hyvä kuti vasempaan yläkulmaan ja peli 3-1. Toinen paikka 10m pilkulla tuli hetkeä myöhemmin, mutta Keinäsen kuti vasemmalta ohi. Loput 10min mentiin tasaisissa merkeissä, mutta molemmat maalivahdit pitivät hyvillä otteilla numerot tiukasti 3-1 aina pelin loppuun saakka. Joten kohtalaisen tiukan väännön jälkeen lopulta pisteet myös sunnuntaina Raaheen. EBK:lta positiivinen esitys vieraskentällä, ja varmasti tulevat myös jatkossakin pärjäämään jos puolustuspelaaminen säilyy ennallaan ja myös kakkoskenttä löytää laajuutta pelaamiseen. Moonin parhaimpana onnistui koko kakkoskentän miehistö sekä maalivahti Vähäkangas. Ykkösellä ei sunnuntaina peli kulkenut aivan lauantain tapaan, mutta otetaan ns. tilastollisena tappiona tämä peli ja heti seuraavana vkl Kaustisen vierailulla nähdään varmaan tuttua dominointia myös heiltäkin! Kotiparketille päästään seuraavan kerran la 3.11 klo 15.00, kun kohdataan ”Pohjoisen Derbyssä” sarjanousija ToPV Torniosta! Silloin mökkiä entistä täydemmäksi ja mansikkaa pussiin! Videokoosteet näistä kuluneen vkl otteluista nettiin sitten aikanaan…

Tilastot:

AS Moon: Määttä 2+0, Aittola 0+2, Paakkari 1+0

EBK: Qerimi 1+0

Yleisöä: 217