AS Moon - Ajax Sarkkiranta 1-2 (0-1) (*)

Juha Ahola
8.7.2012


Ajax käveli pisteet mukaansa Raahesta

Lauantain ratoksi Ajax Sarkkiranta lähti hakemaan vieraspisteitä Raahesta kalavelat mielessä ja siinä onnistuikin. Ajax lähti otteluun niukalla miehistöllä, kun taas Asmolla vaihtomiehiä riitti mukavasti.

Ottelu oli varsinkin ensimmäisellä puoliajalla Asmon hallintaa, mutta Ajax osoitti, että kyseessä on maalintekopeli. Ajaxin maali ensimmäisellä puoliajalla oli komea pommi vapaapotkusta, sillä Retu Värri pamautti pallon maalivahdin nurkkaan tulisesti aivan tolpan viereen pään korkuisena. Tätä edelsi Asmon veskari Janne Haveriselta pallon pelaaminen käsillä rangaistusalueen rajan väärällä puolella epähuomiossa. 

Toisella puoliajalla sama mies Retu "kestävyysjuoksija" Värri pamautti pallon vasurillaan sivurajan tuntumista puolivahingossa takanurkkaan yllättäen maalilla hölmistyneen Haverisen. Ensimmäisellä jaksolla Haverinen venyi kertaalleen Ajaxin avopaikassa pallon eteen komeasti, mutta muutoin Ajaxin maalitilanteet olivat aniharvassa. 

Asmo puolestaan loi muutamia avopaikkoja tyrien ne yhtä lukuunottamatta. Kavennusmaali syntyi Juho Heiskasen syöttessä päätyrajan tuntumasta Timi "aggressio" Knuutiselle, joka siirsi pallon maaliviivalta pussiin. Heiskanen itse oli loistavassa paikassa kertaalleen vielä edellisen tilanteen jälkeen, mutta veto jäi tällä kertaa lehmänhenkäykseksi ja maalivahti otti kopin. 

Asmo ei onnistunut erikoistilanteissa. Juha Aholan ja Marko Keinäsen kulmat ja sivuvaparit eivät olleen normaalia tasoa, eikä niistä syntynyt tulosta. Loppujen lopuksi Asmo syyllistyi "ajaxmaiseen" näennäiseen pelin hallintaan ja Ajax sai pidettyä Asmon keskialueella. Loistavia vapauttavia läpisyöttöjä ei nähty, vaan Ajaxin veskari tuli vahvasti ulos peliöögallaan ja katkoi siivet näiltä yrityksiltä. Veskari näytti myös peliöögaa sijoittumalla oikein, sillä Jani Torvelan metrin päästä tyhjiin sijoittamisen eteen hän myös venyi. 

Ottelusta täytyy antaa noottia:

a) Erotuomarille. Erotuomari painotti, että käsillä repimiset otetaan pois ja että kovaa saa pelata. Kumpikaan ei pitänyt paikkansa. Jostain syystä Ajaxin pelaajat tykkäsivät jättäytyä varsinkin pääpalloissa yrittämättä ja tällöin Asmoa rangaistiin "kovasta pelaamisesta" ja Ajax sai vapareita keskialueella. Monta kertaa tilanteet olivat ihan puhdasta taistelua. Käsillä repimisistä jäi monesti pilli soimatta ja keltaisin lasein jäi mieleen monta vastahyökkäystä, jotka Ajax hoiteli susikäsillään taitavasti pois, eikä keltaisista korteista ollut tietoakaan. Linja oli epätasainen läpi ottelun

b) Asmolle. Asmo keskittyi tuomarille palautteen antamiseen ja energiaa hukkui vääriin asioihin. Huolimatta siitä, että esim. Aholan vapaapotku plokattiin siten, että Ajaxin ryntääjä liikkui muurista 4 metrin päähän pallosta, eikä tuomari uusinut vaparia, pitäisi pystyä keskittymään omaan pelaamiseen. Toki tuomari myönsi minuuttia myöhemmin, että vapari olisi pitänyt uusia. Jotenkin vain noin selkeistä virheistä, jotka pitäisi heti oivaltaa, tahtoo kattila kiehua yli ja papuja pomppii kattilasta vielä pitkään. Epätasaisesta linjauksesta, milloin pilli soi ja milloin ei Asmo purnasi koko ajan - hyödyttä. 

c) Ajaxille. Ajax pelasi jatkuvasti johtoasemassa aikaa viivytellen sivurajojen heittoja ja vapaapotkujen antamisia, mutta kun tuomari ei näitä kortein uskaltanut ottaa pois niin periaatteessa hattuakin voisi nostaa. Lisäksi Ajax oli jostain syystä neitimäistä sakkia kaksinkamppailuissa kyykkien muutamaan kertaan tahallaan jalkoihin, eikä taistellut miehekkäästi palloista. Tähän kiinnitti huomiota mm. raahelainen futisasiantuntija, superreportteri, erotuomari, opettaja ym. Roy "raippa" Viitanen. (Ajanpeluun osalta plussaa Ajaxille kuitenkin siitä, etteivät he tehneet lopussa minuutin välein vaihtoja, kuten OTP kevätkierroksella). 

Pelin jälkeen oltiin kuitenkin hymyssä suin ja paiskattiin kättä - maalintekopelissä parempi vei voiton, eikä tyylipisteitä jaeta. Ajax maksoi potut pottuina ja "kestävyysjuoksija" Retu Värri myös toteutti Ajaxin passiivista peliä juoksemalla tällä kertaa keskialueella 7 kertaa vähemmän kuin normaalisti. 

Asmolta nostettakoon hattua Timi Knuutiselle, joka taisteli aggressiivisesti. Harmi vain, että tuomari otti hänet silmätikuksi ja pilli soi herkästi. 

 

P.S. Esa "selkäkipee" Juusolan pyynnöstä lempinimiä tällä kertaa vähemmän. :)

 

(*) Ilmeisesti raportin kirjoittanut näki Ajaxin toisen maalin virheellisesti. Ajaxin kotisivujen mukaan maalin teki sittenkin Vesa Fröjd Retu Värrin keskityksestä, eikä pallo leijaillutkaan suoraan takanurkkaan Värrin jalasta. Kauempaa ja sivummalta näytti siltä kuin keskitys olisi painunut suoraan verkkoon. Ilmeisesti "aurinko paistoi silmiin" juuri tässä kohtaa allekirjoittaneella. =D 

 

MAALIT:

Timi Knuutinen (Juho Heiskanen)

 

KOKOONPANO: 

 

Jaakko Seikkala

Turo Joentakanen

Heikki Ronkainen

Janne Arola

Marko Keinänen

Juha Ahola (pel-valm)

Ville Lindholm

Janne Haverinen (mv)

Janne Vähäkangas

Janne Hämeenkorpi

Juho Heiskanen

Jukka-Pekka Patanen

Jani Torvela

Ville-Pekka Keskitalo

Timi Knuutinen

Ville Määttä

Henri Pelkonen

 

 

Raportti Juha Ahola