Takaisin voittokantaan

Juho Heiskanen
28.7.2019

SoPa - AS Moon 3-5 (2-1)

Lauantainen seksihelle helli myös Sodankylän leveyspiireillä asti, kun rapian 31 asteen helteessä AS Moon vieraili kotikentällään voittamattomana muutaman vuoden olleen Sodankylän Pallon haastajana. Lähtökohdat eivät olleet kovinkaan maireat, kun useamman poissaolon vuoksi Moon sai jalkeille juuri avauskentällisen, kun vaihtopenkkiä vahvistivat huoltaja/jojo Jonne, kuski/monitoimimies Pekka ja koutsi Pepu. Kokoonpanokin oli hieman erilainen aikaisempaan verrattuna, kun esim Timi Knuutinen operoi pelin oikeana laitapakkina ja junnuista avuksi saadut Joonas Hämäläinen (laitapakkina) ja Samuel Erikkilä (laiturina) avasivat myös avauksessa. Alkulämpimät hoidettiin lähinnä tennistä pelaten kolmella nurmikentällä pukusuojien takapihalla ja tekonurtsilla käytiin lähinnä venyttelemässä bussijalat auki. Kaikki energia koitettiin jättää 90min Via Dolorosaan SoPa:n kotikentän vieraana, kun otteluun vissiin lähdettiinkin haastajan roolista.

Avausjakso oli Moonille vaikea, keskikentällä tuli pahojakin pallon menetyksiä ja normaalia erikoisemmin toiminut kenttä/pelipallo- kombokin voidaan luetella tekosyyksi suht heikkoihin suorituksiin. Avausmaali nähtiin kuitenkin Moonin toimesta 12min hujakoilla, kun läpi pelin oikein miehekkäästi ja hyvin esiintynyt Erikkilän Samppa pääsi oikealta laidalta keskittämään kovan matalan keson boksiin ja vastustaja päätti tirpasta pallon omiin. Tämän jälkeen ei kovin montaa maalipaikkaa itse ekalla jaksolla saatu, ja SoPa pääsi varsinkin parin taitavan ulkomaalaisen avulla viemään keskikenttää. 1-1 tasoitus tuli 24min kohdalla Moonin keskikentän harhasyötön jälkeen, josta Italo Henrique pääsi tälläämään hienon ulkokierteisen kudin oikeaan alakulmaan rapiasta 20metristä ohi maalivahti Mäen. Tästä rapiat 10min ja SoPa kuritti boksissa Moonin miehiä, kun 16m rajoilta liipattu pallo löysi jälleen vapaana olleen Italon 6m kohdilta ja pallo varmasti sisään. Näissä numeroissa tauolle ja vilvoittelemaa Remahlin esimerkin tavoin (päätä työntämään vesiämpäriin).

Tokalle jaksolla päätettiin antaa kaikkemme. Keskikentällä tatsi parani ja hyökkäyspäässä päästiin luomaan paljon tehokkaampaa prässiä SoPa:n alakerralle. Tämä alkoikin tuottaa tulosta ja toinen jakso oli mielestämme selkeästi AS Moonin. Ennen kuin 61min kohdalla nähtiin Aittolan kuti 16m kohdalta ja 2-2 tasoitus, oli sitäkin ennen jo Moonilla useampi hyvä paikka iskeä osuma (Heiskasen niukahko paitsiomaali, pari hyvää kutia varsinkin Matelilta ja Aittolalta, Keinäsen antamia erikoistilanteita). Pakkovoiton edessä jatkettiin voitto-osuman hakemista ja päästiin puolustamaan vastustajan vaarallisimmat tilanteet aikalailla jo keskialueen tuntumasta pois. 75min kohdalla mentiin 2-3 johtoon, kun Keinäsen vasemmalta annettu kulma kaarsi ihanasti suoraan takakulmaan, ja sodankyläläisyleisö alkoi hiljentymään lehtereillä. Mutta vielä kerran pamahti Mooninkin alakerrassa, kun rapiat 1-2 minuuttia edellisestä SoPa:n pitkän rajaheiton puski etutolpalta sisään järkälemäinen Allan. Koutsi-Aittolan vetäessä Pekalta nitroja huuleen penkin puolelle, uskoi Moonin kramppaava joukkue vielä yhden paikan tulevan ja mahdollisuuksia olevan. Hyökkäyspään kolmikko Keinänen-Aittola-Mateli rummutti hyvin painetta SoPa:n alakertaan ja 85min Mateli iski voittomaalin. Pystypallo Aittolalle, moke vastaan ja kova törmäys boksin ulkopuolella, siitä pallo onnekkaastikin suoraan Matelin jalkaan 25metriin josta roikkupallo kaarsi ihanasti vastustajan maaliin asti. Tämän jälkeen rehellisesti bussi niin parkkiin kuin vain kykenee omaan päähän ja purkupalloa helevettiin ajan tappamiseksi. Lisäajalla sitten Aittola huljutteli vielä vastahyökkäyksestä vapauttavan 3-5 osuman ja pisteet Raaheen todellisen hikitaistelun jälkeen! Katsomossa oli Antti Siirtola tilastoinut ottelun tapahtumat seuraavasti, josta selviää että vallan hyvin pistettiin tasainen peli pystyyn näistä lähtökohdista:

"Tilastoja ottelusta 
Laukaukset yhteensä 21-29
Lauk. kohti maalia 9-12
Laukaukset ohi 7-10
Blokatut laukaukset 5-7
Kulmapotkut 6-5"

Lauantaina jatkuu taistelu sarjapisteistä, kun sarjan kärkeen hivunnut Kemi City FC tulee Raaheen klo 15.00. Poissaoloja on siinäkin ottelussa, mutta eiköhän Moon hanttiin parhaansa pistä. 

SoPa ottelun pöytäkirja luettavissa TÄSSÄ