Monkuloiden ennätysyleisö hiljaiseksi kauden avauksessa

Juho Heiskanen
13.10.2019

FC Monkulat - AS Moon 3-6 (2-2)

Eilen se kiima vihdoin hellitti ja kauden avaus saatiin tällekin futsalkaudelle tehtyä. Ouluntien Nesteeltä starttasi lähes täynnä ollut bussi, jossa pelaajiston ja taustojen lisäksi oli kymmenkunta innokasta fania (mukaanlukien ToPV & maajoukkueen huljuttelija Alkku Kylmälä, joka hoiti ansiokkaasti mediatiimin hommat reissussa) lähtenyt myös kulttuuri- ja elämysmatkalle Kaustiselle. Bussilista JBL:stä soimaan, kortit pöytään ja Palon Pekan raskas mutta samalla niin hellä kaasujalka bussin ratissa lattiaan.

Kaustisen hornankattilassa oli ottelutapahtumaan panostettu: paikallinen Lauri Tähkä/Anssi Kelan välimaastossa seilaava Duo Toni & Henri paukutti yläparvelta rokit soimaan kun lämmittelyt pyöri parketilla. Myös Monkuloiden kannatusräp-kipale sielä vissiin soi kanssa mutta tämän joukkueet missasivat, ollessaan jo pukuhuoneissa keskittymässä. Peukut tapahtumalle enivei! Mutta itse otteluun.

Avausjaksolla haettiin ensimmäiset minuutit selkeästi asetelmia. Monkulat iskivät varsinkin kakkoskentän ekaan vaihtoon pari kertaa vaarallisesti vastahyökkäykseen kun omat äijät hieman katosivat yli-innokkaiden hyökkäysten pallonriistojen jälkeen. Monkuloiden hyökkääjät ampuivat silti nallipyssyllä kudit lähinnä ohi, joten takaiskuilta vältyttiin. Vähitellen Moon pääsi omassa pelissä rennommaksi ja avausosuma nähtiinkin ajassa 6.55, kun tutkapari Knuutinen&Keinänen löysivät toisensa. Timiltä hyvä haasto oikeassa laidassa 1vs1 tilanteessa ja kova kuti takakulmalle, josta Mehulla oli mukava putata pakin edestä pallo sisään 0-1. Liekö avausosuma avannut pelin jännitystä entisestään, koska tämän jälkeen nähtiinkin kaksi nopeaa maalia. Reilu minuutti avausosumasta ja Monkulat hankkivat itselleen ottelun ensimmäisiä kulmapotkuja. Jussi Mikkolan kuti sujahtaa pehmeästi AS Moonin "portin" ja maalivahti Vähäkankaan väliin ja Monkuloiden kapteeni Juho Koivukangas ohjaa pelin 1-1 tasoihin ja räjäyttää rapian 260päisen kotiyleisön.

Mutta AS Moon ei tästä masennu vaan pistää kakkoskentän kehiin. Vielä kun Kaustisen Urheilutalon lehtereillä pyyhitään kuolaa suupielistä tasoitusosuman jälkeen, niin raahelaiset iskevät samantien uudestaan keulille. 17 sek tasoituksen perästä Aittola haastaa Knuutisen tapaan oikealla laidalla ja painelee satanolla ohi. Kova kuti taas maalille päin ja tällä kertaa Jussi Mikkola on epäonnisena ja ohjaa pallon omiin, numerot 1-2 Moonille. AS Moonin peli ei kuitenkaan tunnu avausjaksolla avautuvan ja varsinkin laitapelaajien liike on vielä hieman treenipelien tasolla, eikä kävelemällä edes Monkulat kaadu tässä sarjassa. Hyvänä herätyksenä tuleekin lopulta ajassa 12.55 syntyvä 2-2 tasoitus, kun Monkulat rankaisee sivurajapotkusta: Rauli Lassilan kuti sujahtaa taas portista läpi ja maalin edessä Jarkko Ojala kokeneena pelimieheä kouluttaa Moonin alakertaa ja ohjaa pallon sisään. Avausjakson loppuaika menee enemmän rikkeitä kerryttäen, kuin varsinaisissa maalipaikoissa. Moonilta pari vaarallista kulmaa, joista Patanen pääsee kokeilemaan mutta tällä kertaa sihti on vielä takaseinissä. Monkuloiden vastahyökkäyksetkin sujahtavat useamman kerran juuri sopivasti puolisen metriä maalin ohi. Tauolle kutkuttavassa 2-2 tilanteessa.

Toiselle jaksolle asteleekin sitten tutumpi AS Moon. Pelin hallinta otetaan selkeämmin omiin käsiin pitämällä palloa mahdollisimman paljon. Turha kiirehtiminen on jäänyt koppiin ja tulosta alkaa syntyä. 23 & 25min kohdilla AS Moon iskee kaksi hienoa maalia. Ensin Patanen ja Knuutinen kyykyttävät Monkuloiden alakertaa riistämällä pallon väkisin itselleen takaisin, Knuutiselta nätti seinäpeli Keinäsen kanssa ja kirmaaminen takatolpalle josta Timpi liukuu pallon sisään 2-3. Hieno maali ja osoitus Knuutisen sähäkkyydestä parhaimmillaan. 25min kohdalla AS Moon iskee lisää löylyä kiukaalle. Forumeilla yhden kentän joukkueeksi haukuttu Moon osoittaa että leveyttä löytyy, kun nuoriso-osasto pistää tossut liikkeelle. Parien treenien tatsilla kautta avannut Hannes Seikkala kikkailee pallon oikeaan laitaan to-illan opiskelijaelämästä toipuneelle Teme Aittolalle, joka haastaa ties monennenko kerran tässä ottelussa kaverista satanolla ohi ja pamauttaa pommin etuyläkulmaan. Tälle ei maalissa muuten hienosti pelannut Sami Harjupatanakaan enää raajoineen voi mitään ja peli on ansaitusti jo 2-4. Tämän jälkeenkin peliä kontrolloidaan haluttuun tapaan ja iloisuus paistaa pelistä. Moonin ultrat huudattaa toisiaan penkkirivistölle katsomossa ja futsal on ihanaa. Ainoastaan maalit jää puuttumaan, kun pari tilannetta menee kenties liiankin namutteluksi ja ainakin kahdesti kolahtaa tolpissa. Ja kuinkas ollakaan 35min kohdalla hoksataan että perkele pelihän on enää maalin erolla meille. Monkuloilta pitkä Harjupatanen yksittäinen heitto, Aaro Hedman pääsee päineen väliin ja puskee pelin 3-4. Mutta kuten ensimmäisellä jaksolla, taas Moonin kakkoskenttä käy kuittaamassa tilanteen. Joukkueen sisäisesti pelin parhaana palkittu Hämeenkorpi ottaa ratkaisijan roolin ja namuttelee debytantti Joonas Pahkalan loistavasta syötöstä takakulmilta pelin 3-5. Monkulat kokeilee vielä hetken liivipelaamista mutta eihän siitä tulosta synny, ja lopulta Monkuloita ennenkin kurittanut capitano Uusitalo sijoittaa päätösnumerot 3-6 tyhjiin Hane Seikkalan syötöstä.

Näin pisteet taskuun, Sweet Carolinet kopissa soimaan ja iloiselle kotimatkalle. Nyt katseet kohti lauantaina odottavaa kotiavausta, johon saadaan paras mahdollinen vastus: derbyvastustaja ja sarjan kovimpiin kilpakumppaneihin kuuluva Oulun Tervarit. Kova peli edessä, varsinkin kun Tervarit ovat viime aikoina naaranneet useita kovia pelimiehiä rosteriinsa. Ennakoidaan sitä peliä sitten tarkemmin viikolla, nyt nautitaan voittopelin jälkeisestä sunnuntaista! 

Ottelun tilastot TÄSSÄ

Ottelu kokonaisuudessaan Monkuloidan Youtubesta nähtävissä TÄSSÄ (ottelu alkaa noin 18min kohdilta)