Porilaisten marssia ja doerointia Loimaalla

Juho Heiskanen
5.11.2019

PTU - AS Moon 2-6 (1-1), AU - AS Moon 4-4 (0-3)

PTU - AS Moon

 

AS Moon matkasi kauden ensimmäiselle tuplareissulle vieraisiin menneenä viikonloppuna. Tavasta poiketen matkaan lähdettiin tällä kertaa la pelipäivän aamuna, jo kello 5.30. Heiskasen aamuherätys huutoineen ei porukkaa saanut liiemmin pidettyä hereillä vaan pian bussissa kaikui tuhina kun suurin osa porukasta veti sikeitä. Porissa klo 14.00 alkaneeseen otteluun PTU - AS Moon saapui kuitenkin nälkäinen raahelaisjengi, jonka nykyisestä pelaavasta kokoonpanosta puuttui ainoastaan työkiireissä ollut Kai Paakkari. Aiemmin raahelaisille nihkeänä paikkana esiintynyt Porin Urheilutalo saapui vihdoin näkyviin ja alkulämmittelyt Urheilutalon painimolskilla pistettiin käyntiin.

PTU:n kokoonpanosta puuttui heidän viime kauden tehomiehensä Joonas Meura. Kokoonpanosta löytyi kuitenkin päälle kaksi kentällistä äijiä, joten ihan pelkästään Meuran poissaolon taakse ei porilaisten tarvinne tuloksen jälkeen piiloutua. Moon lähti otteluun jatkamaan FC Rauma voiton jälkeistä aktiivista pelaamista pallollisena. Porilaisten taktiikka oli scoutattu ja tiedettiin mitkä alueet kentältä pitää varsinkin puolustaessa selkeämmin tukkia pois.

Avausjakso kulkikin varsin mallikkaasti, ja Moon siirtyi 0-1 vierasjohtoon jo ajassa 2:23 kun ykköskenttä namutteli vaparikuviosta Uusitalolle suht helpon tontin laukoa pallo parista metristä sisään. PTU:n ensimmäisiä kunnollisia hyökkäyksiä nähtiin reilun 7-8 min kohdilla, jonka johdosta PTU:lle avautui mm. maukas maalintekopaikka epäsuorasta vapaapotkusta muutaman metrin päästä Vähäkankaan maalista, tällä kertaa vedon painuessa kuitenkin reippaasti yli maalin. Kotijoukkue sinnitteli kuitenkin avausjakson pelissä mukana, kiitos raahelaisten tuhnuilun useissa maalipaikoissa. Myös PTU:n maalilla jälleen loistavan pelin pelannut Kuusisto otti useamman loistavan torjunnan. Ja kun et itse tee, niin porilaiset kurittavat. Avausjakson ajassa 13:25 Moonin ykköskenttä nukahtaa hetkellisesti puolustuspäässä ja PTU:n syöttö puhkaisee helpohkosti puolustusnelikon ja maalin edestä kokenut Timo Laurila siirtää pelin tasoihin 1-1. Avausjaksolla ei enempää osumia nähdä, huolimatta reilusta paristakympistä kudista AS Moonin puolelta.

Toisen jakson alku tarjoaa shokkia heti alkuun. Porin ensimmäinen hyökkäys ja joukkueen merkatuimmaksi pelaajaksi pistetty Toni Miettinen saa jalkansa auki. Yllättävä kuti AS Moonin pelaajien jalkojen vierestä yllättää täysin Vähäkankaan ja pallo painuu kaukaa yläkulmaan 2-1. AS Moon on kuitenkin lauantain pelissä kärsivällinen. Tuttua turhautumista ei tule vaikka useampi minuutti hakataan ns. päätä seinään maalipaikoissa. PTU:n tyytyessä johtoasemassa entistä enemmän puolustamaan, saa Moon painettua peliä vastustamattomasti porilaisten päätyyn vaihto vaihdolta. Lopulta työ kiittää tekijäänsä, kun hanat aukeaa. Ajassa 27:50 kiskaisee Uusitalo päivän toisensa, Keinäsen tarjoillessa Anan nokikkain Kuusiston kanssa ja tällä kertaa varma sijoitus alakulmaan. Puoli minuuttia tästä ja osat vain vaihtuvat, kun Uusitalon kudin käy maaliviivalta puttaamassa tyhjiin Mehu Keinänen ja vie AS Moonin ansaittuun 2-3 vierasjohtoon. Pelissä ei enää PTU:ta mukaan oteta, vaan AS Moon naulaa pelin kahdella salamamaalilla 32min kohdilla, kun ensin Aittola haastaa itsensä keskustaan ja pommittaa kovan kudin etualakulmaan. Muutama sekunti myöhemmin Joonas Pahkala avaa maalitilinsä AS Moonin paidassa, seuraten reboundin hyökkäyksessä loppuun ja sijoittaa alakulmaan 2-5. Loppunumerot 2-6 saa luvan viimeistellä Janne Vähäkangas tyhjiin ja näin makoisat pisteet vaikeasta vieraspaikasta raahelaisille. Pelissä myös avausminuutit Futsal Ykkösessä mukana olleille lukiolaisille Riku Lindille ja Eetu Routaniemelle, jotka viimeisillä minuuteilla esim. puolustivat mallikkaasti PTU:n liivipelaamisen pois! 

 

AU - AS Moon

Ennen sunnuntain ottelua Loimaalla, AS Moon kävi tutustumassa Forssan betonikeskustaan ja paikallisen Scandicin lakanoihin ja aamupalaan. Iltasaunat, hotellin aulabaari ja hyvät yöunet takasivat sen, että AS Moon siirtyi reilun tunnin ajelulla Loimaalle vain yksi tavoite mielessä: täydet 3p ja nauraen himaan. Nousijajoukkue Alastaron Urheilijat olivat aikaisemmissa otteluissa näyttäneet kuuluvansa sarjaan: varsinkin hyökkäyspäässä ykköskenttä oli latonut kunnioitettavia pistemääriä. Omissa oli kolissut ja hurlumhei-futsalia tahkottu. Kuulostaa varsin tutulta, eikö? Kieltämättä hieman meidänkaltainen jengi sielä olikin vastassa, jos muistellaan millaista futsalia itsekin pelailtiin 3-4v sitten, ennenkuin taktiikoita sen enemmän on harjoiteltu. 

Avausjaksolla AS Moonin peli kulki Porin tapaisesti. Omissa ei hätää ollut, esim. pistelinko Jani Luoma ampui avausjaksolla reilut 10 kertaa, mutta jokaisen lähinnä AS Moonin blokkauksiin tai pitkin seiniä. Moon siirtyi avausjaksolla 3min aikana jo 0-2 johtoon, kun ensin JP Patanena avasi kauden maalihanansa liukuen maalin edestä Keinäsen kudin sisään, ja heti perään Hämeenkorpi kääntyi terävästä pivotin paikalla ja pommitti kääntökudilla yläkulmaan 0-2. Tekninen suoritus, vaikka myönsikin jälkeenpäin että koitti haltuunoton sijaista syöttää palloa! On se semmonen taikuri tuo El Loco, että silmiä hivelee.

AS Moon sai avausjaksolla omalla pallollisella liikkeellään isolla kentällä AU:n epämukavuusalueelle ja rikkeitäkin alkoi täyttymään. AU:n puolustaessa typerästi mies vs mies vartiointia, aukesi AS Moonin simppeleillä tilan tyhjennyksillä tontteja useampaan lisämaaliin. Mutta ei maistunut, parhaimpina esimerkkeinä 3-4 ohjausta maalin edestä n. 2m pääästä, ja tuloksina lähinnä sivurajoja kotijoukkueelle. Ei näin. Pientä lohtua sentään saatiin avausjakson loppuun, kun Knuutinen pääsi ampumaan AU:n rikkeiden täytyttyä 10m pilkun sisään ja taukotilanteeksi 0-3. Suht turvallinen tilanne, mutta silti jälkikäteen mietittynä aivan liian pienet numerot avausjakson tasoeroon nähden. 

Toiselle jaksolle tultiin alkuun hyvin, ilman leijumista. Pahkala käy ajassa 23:09 iskemässä Seikkalan syötöstä reissun toisen osumansa ja iskee Moonin jo 0-4 johtoon, perään vielä tyylikäs Shefki Kuqi-mainen mahaliuku pitkin Loimaan hienon pelikentän parkettia! Luulis että peli on paketissa. Mutta mitä vielä, AU alkaa fiksusti hieman muuttamaan taktiikkaansa, iskien rohkeasti ylhäältä päälle ja saakin ottelussa pallokontorollia vähitellen itselleen, varsinkin suht hyvän ykköskentän kautta. Moon tyytyy turhaan katsojan rooliin ja alkaa häseltämään omia tilanteita liian nopeasti reisille. Siihen keittoon sekoitetaan sitten aivan liian nopeasti tulevat virheet: 23-30min aikana saadaan 4 rikettä ja tällöin ne on jo täynnä viidessä. Osa rikkeistä enemmän hyväksyttävämpiä kuin toiset, mutta niiden taakse on vieraskentällä aina turha mennä, näin se vaan yleensä menee. Satapäinen kotiyleisö alkaa pikkuhiljaa hautajaistunnelmasta elpymään ja AU kaivaa itsensä peliin mukaan. Ensin kolahtaa kuudes rike, Luoma saa kerrankin ampua maalia kohti ja samantien se pallo on maalissa 1-4, ajassa 31:37.  Tämän jälkeen on AS Moonilla vielä pari loistavaa tonttia naulata peli ns. pakettiin, mutta ei saada maalin edestä vetoja maalia kohti ja läpi ottelun auenneita ylivoimahyökkäyksiä kämmitään harhasyöttöihin. Typerää ja löysää tuhnuilua. AU kiittää tästä ja saa ajassa 34:31 6m pilkun, kun tuomaristo näkee kudin osuvan Pahkalan käteen kyljen vieressä... Tuomas Happonen sijoittaa pallon juuri ja juuri ohi Vähäkankaan ja peli on 2-4. Tutina alkaa tuntua Moonin penkillä vähintään 40sek myöhemmin, kun Luoma tuo pomppupallolla takakulmalta pelin 3-4, pallon lipsuessa kierteisenä läpi Vähäkankaan sormien. AU kruunaa loistavan kirinsä 3min ennen täyttä aikaa, kun Luoma näyttää, minkä takia niitä tehoja on sarjassa tullut. Komea kova kuti vastustamattomasti yläkulmaan AS Moonin vaihtopenkin ihastellessa kutia aitiopaikalta. Vikoilla minuuteilla molemmilla ei mainittavia tontteja täysiin pisteisiin ja näin naama norsunvitulla pukukoppiin manaamaan housuunpaskomista. Tappiolta tuntuva tasuri taskussa Raaheen.

Noh, sarjakärjessä vielä ja tappiosarake näyttää nollaa 5 ottelun jälkeen. Tämä kai se positiivinen asia on. Tervarit pelin tapaisesti puppeloitu tasuri Loimaalta on kuitenkin taas viilto kylkeen, joka pitää karsia kasaan ennen tulevaa vkl kun Raaheen saapuu kenties sarjan kovin jengi: Vaasan Kiisto. Vaasalaiset ovat alkukauden tuhnuilun jälkeen löytäneet tekemisen meiningin, josta parhaimpana esimerkkinä vkl kotivoitto Monkuloista rumin 9-0 numeroin. Riveistä löytyy mm. viime kaudella Sievin apuna olleet liigapelaajat Matias Träsbäck ja Toni Pylkkänen, sekä AS Moonin kasvatti, itse Teemu "LIPOJA" Harjuhaahto! Tästä pelistä pieni ennakko huomenna AS Moonin fb ottelutapahtumassa.