Kausiennakko futsal-ykkönen 2020

Juho Heiskanen
11.10.2020

Kiitos ja anteeksi - part X

Köh köh ei tässä mitään ongelmaa ole - Käsiä pesemällä Liigaan

 

Samaan aikaan kun noin 6673 km päässä Washingtonissa itseruskettunut mieslapsi leikkii vaalikentillä, valmistaudutaan ainakin Pohjois-Pohjanmaan rannikolla tulevaan Futsal-Ykkösen kauteen. Molemmissa lokaatioissa silti epävarmuus velloo valitettavan suuresti takaraivossa, että mitähän helvettiä tässä vielä tulevina viikkoina eteen taas lävähtää. Viime kausi päättyi Futsal-Ykkösen kentillä päätöskierrosta vaille etuajassa, jonka johdosta esimerkiksi Espoon pitsaderby ja suunnitelmissa olleet etelänreissut (Viron risteily) jäivät suunnitteluasteille. Isoja juttuja, kasvun hetkiä, orastavien selkärankojen vahvistumisia, ja katseiden siirtämistä seuraavaan kauteen koettiin täten jo viime keväänä. Paljon on vettä virrannut Aurajoenkin varrella ja soittamattomia folk-festivaaleja jäänyt soittamatta Kaustisen 95-bensiinin katkuisilla tanssilavoilla, kunnes ollaan taas tässä hetkessä, viikko sarjan a1lkamisen kynnyksellä!  On aika läpsiä itseämme poskille ja läväyttää kaunistelematon, eittämättä täysin hatusta heitetty ja täten perinteitä kunnioittaen päin persettä menevä kausiennakko AS Moonin puolelta kehiin. 

 

1. AU (Alastaron Urheilijat)

 • Viime kauden nousijajoukkue tuli häpeilemättä ja kuvia kunnioittamatta Ykköseen ja ihastutti varsinkin hyökkäyspelin tehokkuudellaan. Sarjassa 6.eniten maaleja tehnyt joukkue löytyi kuitenkin lopulta putoamistaistelusta, jonka se silti täysin ansaitusti selvitti ja säilyi sarjassa. Ehkä pienenä vinkkinä tulevalle kaudelle voisi olla se, jos haluaa sarjassa kovempia sijoituksia ottaa, että esim. Pohjois-Suomen reissulla voisi parhaansa mukaan yrittää jättää Oulun Apollon yöelämän välistä? Tai no mistä näitä tietää, rentouden löytäminen o aina joukkuekohtasta! Lisävinkkinä kaikille lajiniiloille jotka kokee itsensä jonneiksi, ottakaa Snapchatissa AU:n tilit haltuun, hyvää sisältöä hieronnoista junnukasteiden karaokevetoihin ollut viime aikoina. Keep it going! Ei toki suositella esim. yli 20 vuotiaille.

 • Ennustamme selkeästi parempaa sijoitusta kuin viime vuonna, runko säilynyt ja pelimiehiä löytyy ringistä. Pientä järkeä puolustuspeliin ja voi olla jopa sarjan musta hevonen. Sarjan keskikastiin sijoille 5-8. Jani Luoma iskenee enemmän maaleja sarjassa, kuin saa laulussaan nuotteja oikeen karaokessa.

 

2.Albaaniyhdistys Bashkimi (KF Kosova), Turku

 • Vanha kunnon Turun basaaritunnelma ja Kosovan hurmlumhei futsal is back! Otamme ainakin Raahessa tämän ilolla vastaan, viihdyttävä jengi! Gesim Voca painelee (vai paineleekohan sittenkään?) futsal-kenttien ulkopuolella tulevana syksynä ja KF Kosova tekee paluun valtakunnalliseen sarjaan varmasti erilaisella jengillä kuin parisen vuotta sitten. Turun alueen jengien invaasio kuitenkin on realismia tulevalla kaudella, ja Samppalinnan lähes legendaarinen sali (Monska tuuhan kuvaamaan matsit) ja kytynen pihakoris-alue tulee vierasjengeille tutuksi. Mitään hajua miten sielä on viime kausi pelattu, joten turvaudutaan FF2 parhaimpaan asiantuntijaan/JariPorttilaan eli Vasenlaita9….Alban Ferati kantanee Vocan saappaita ja tulee olemaan merkattu mies jokaisessa jengissä (39 pistettä viime kaudella). Raahen katsomosta luvataan kuitenkin viime kohtaamisen tapaan Albanian lippujen liehuvan myös yleisössä.  

 • Ennustamme niukkaa säilymistä sarjassa. Hyökkäys on paras puolustus, kunhan sipuli kestää ja puoli joukkuetta ei ole pelikiellossa kesken kauden. Sijoille 9-12

 

3. FC Kiisto, Vaasa

 • - 491. Se ei oo FC Kiiston katsojien keskiarvo tulevanakaan kautena vaan valitettavasti Vaasan koronahelvetin tartuntamäärä 10.10. Kateeksi ei siis käy FC Kiiston alkua kohti futsal-kautta. Viime kaudella loppuhetkillä liiganousunsa muninut (3.sija) FC Kiisto hamuaa varmasti paluuta takaisin liigaparketeille, ja onkin yksi tulevan kauden ennakkosuosikeista kunhan pääsee pelaamaan. Ossi Kivipuron kanuunaa pyritään korvaamaan esimerkiksi Kataloniasta saapuneella Gerard Bensyne Rafalesilla sekä yhden pelin ihmeellä Riku Jääskällä (5+1). 

 • -Ennustamme: Alkukauden haastavat lähtökohdat näkyvät eittämättä tekemisessä ja yllättävien pistemenetyksien jälkeen kärki karkaa. Ei asiaa aivan sarjan kärkikahinoihin, mutta loppukaudesta erittäin ilkeä vastustaja jokaiselle joukkueelle. Sijoille 1-4.

 

4. FC Oulun Pallo (FC OPA)

 • Viime kauden loppupuoliskon yllättäjä, joka löysi lie mistä Heinäpään paperitehtaan jätevesistä lisäaineet ja paransi peliään. Kabinetilla sarjapaikan jatkuminen taskuun ja sen jälkeen on somen perusteella tehty suht isosti hommia kohti tulevaa futsal-kautta. Jo mainittu Jari ”Vasenlaita9” Porttila ennusti forumeilla sensaatiomaisesti sarjan kärkipäähän, me ei perkele siihen aivan taivuta koska onhan kyseessä silti aina tietynlaiseen pupellukseen kykeneväinen FC OPA. Samalla sekunnilla pakko kuitenkin myöntää heidän syöttäneen kuivaa rapalaa AS Moonin suuntaan viime kaudella, ottamalla keskinäisistä peleistä niskalenkin pisteiden valossa! Yllätysvalmis jengi, joka ei kuitenkaan avainpelaajien loukkaantumisia/poissaoloja tänäkään vuonna kestä.

 • - Ennustamme paineetonta kautta ilman putoamispelkoa vaikka alemmasta kastista löytyykin, sekä isoa ailahtelua koti- ja vierasottelujen välille. Wellingin veljekset ohjaa reisillään 4-5 maalia, Teemu Mattila tekee 4-5 ylimielistä tuuletusta ja Niko Junkkari ei taas suonenvetovuoden jälkeen voita AS Moonia keskinäisissä otteluissa. Sijoille 5-8.

 

 • 5. FC Rauma

  • Hajuton, mauton, tehoton. Se kuvasti kenties parhaiten viime kaudella FC Rauman tekemistä. Hyökkäyspäässä sarjassa kolmanneksi vähiten maaleja (72) ja lopulta kliininen kahdeksas sija, kiitos suht pitävän puolustuspelin. Lie montako kausiennakkoa tässä on kirjoitettu Rauman kokemuksesta ja Niila Asunmaan visiosta, kertooko se jo sitten joukkueen ikääntymisestä tarpeeksi? Rinkiin kuitenkin tullut laajuutta, joten katsotaan mitä uusia kikkoja Raumasta löytyy ennenkuin myönnetään olleemme väärässä. AS Moonin vieraspelit saa Raumalta katsoa tulevanakin vuotena Ottopojan tiskiltä/pöydistä laatulähetyksenä selostuksineen, siitä saa aina laittaa sydäntä Satakuntaan.

  • Odotamme: Yhtä paljon pisteitä kuin Kyrköllä haivenia päälaella, tiukkaa tekee valitettavasti tuleva kausi. Sarjaa katsomalla nopeajalkaisimpia joukkueita on vain liikaa. Taistelee alemmassa keskikastissa ellei nuorennusleikkausta ole kaivettu kunnolla esille. Sijoille 5-8, heittämällä siellä lähempänä sijaa 8. kuin 5.

 

6. Idrottsklubben Myran (IK Myran), Kruunupyy

 • Mehu Keinäsen painajainen, miten voi mennä vastustajan ihon alle kun pitäs ruotsia puhua? Kaustisen pikkuveli Kruunupyystä iskee Futsal Ykkösen parketeille ja tarjoaa varmasti monelle joukkueelle uuden kokemuksen. Men vi känner dem, tai noh, ihan stereotypioillaha täsä mennää rapian 6-7 vuoden takaisten kohtaamisten muistoilla. Keski-Pohjanmaan nousijajoukkueiden kontribuutio Futsal-Ykköseen on toisaalta nähty viime vuosina, niin kovin mustaa korttia ei tästä jengistä tahtomallakaan kykene nostamaan. Mutta todistakaa meidät vääräksi! 

-Ennustamme kotisaleissa yllätysvalmista joukkuetta joka pelaa fysiikallaan. Vieraissa tuleeki sitten turpaan ja huolella. Ja kauden edetessä kurimus kasvaa ja tuloksena tippuminen takaisin turvalliseen ja lämpöiseen kakkoseen. Sijat 9-12, tai no 12.

7. Esbo Bollklubb (EBK), Espoo

 • Derby della Kebab, Korhosten kiharansuoristimet, Qerimin rintakarvat ja myös täytejätkien kosteahko Oulun reissu on vain historiaa, ja Espoon futsal-puheenaihe lähtee ainakin alustavasti tulevaan kauteen kohtalaisen uudistuneella (lue) heikentyneellä jengillä. Viime vuoden farmisoppari Sovon kanssa on vaihtunut vastaavaan GFT:n kanssa, josta toki vahvistuksia voi saada kauden mittaan Ykkösen puolelle. Korhosten veljeksiä emme täten valitettavasti Ykkösen parketilla tule näkemään tällä kaudella. EBK joukkueena löi kuitenkin viime kaudella luuta kurkkuun monelle epäilijälle ja sijoittu lopulta sarjassa turvallisesti seitsemänneksi, esiintyen hetkittäin oikeinkin pirteästi. Mutta tämä kausi tuonee uudet haasteet, kuten mistä korvataan muutamat kymmenet tehopistettä tehneet pelaajat?

 • Ennustamme: Ilmasiltaa GFT:n välille (?), kolmea punaista korttia Kosova-matsin kanssa, sopivan rempseää somepreesensiä, sukulaisten hulinoita kotikatsomoon ja lopulta vahvistusten avulla saavutettua niukkaa säilymistä sarjassa. Derby Della Kebab for life. Sijat 5-8

8. Soccer Club Riverball (SC Riverball), Joensuu

 • Ei perkele, taas Joensuuhun. AS Moonin kannalta tämä koittaa oikeen mukavasti heti sarjan avauskierroksella sunnuntaina. TAIVAANSININEN kaikunee taas yläparvella jengin intohimoisen kannattajan toimesta ja maalirikkaat ottelut tekevät paluun Joensuun kentille. Tai, sitten siellä on edessä täysin uudistunut Riverball, joka futiskauden höyryillä on erittäinkin yllätysvalmis varsinkin alkukaudesta. Joukkue ei kuitenkaan täysin untuvikko ole tähän sarjaan (kokenut Klimov tärkeänä palasena) ja joukkueesta löytyy sopiva ikärakenne, joten jätämme yllätysvalmiuden ilmoille leijumaan.

 • Ennustamme tämän pienen lipomisen jälkeen silti erittäinkin surullista päätöstä ja heittämällä taistelemaan sarjapaikan säilymisestä. Sijoille 9-12. 

9. Tervarit, Oulu

 • Heinäpään Urheilutalo ja Tervarit. Kyllähä tämä kombo kuuluu Suomen futsal-tarinaan vuodesta toiseen, vaikka sielä vuosi vuodelta vähemmän porukkaa katsomossa käykin. Ilahduttavasti on kuitenkin Tervareissa menty viimeiset vuodet juniorituotanto edellä myös futsalissa ja kovia jätkiähän sieltä on maajoukkueeseen asti kehittynyt. Tuleva vuosi ei tule olemaan tästä poikkeus, valmennusta myöten on uudet tuulet taas Heinäpäässä käsillä. Tai no, Halmetin Heikki se ei osaa lopettaa, pelaa perkele vieläkin? Joukkueessa muutamia selkeitä vahvoja palasia, mutta ei kuitenkaan viime vuosien loistossaan oleva kokoonpano. Liigaparkettien himo vienyt parhaimmat nuoret jätkät muualle pelaamaan, tekemistä riittää jos haluaa noususta taistella.

 • Ennustamme: Selkeästi kuitenkin sarjan ylempää porukkaa, taktinen osaaminen ja juniorituotanto takaa tarvittavan laajuuden taistella jokaisessa pelissä pisteistä. Tervareiden perinteisiin kuuluen pomminvarmat täsmähankinnat kauden aikana taas tulossa, onko Adille/Tanille/Jupille soitettu?! Sijoille 1-4.

10. Turun Pallokerho (TPK)

 • No nyt loppuu lässyttäminen tässä ennakossa. TPK eittämättä kenties se selkein sarjan ennakkosuosikki, huolimatta viime vuoden 5.sijasta. Pelaajarunko laaja, vaihtuvuus pientä ja kovia vahvistuksia (esim. maalivahti Marko Laaksonen, Aapo Hakala) takaavat sen että ainakin Turun futsalissa tulee olemaan selkeä sheriffi tulevalla kaudella. Vielä kun saataisiin Manzon pornoviikset sieltä Joutsasta takaisin rosteriin, niin voitais vissiin kätellä sarja ennen alkua valmiiksi. 

 • Ennakoimme: Kaikki paineet Turun janareille! Sielä ei ole kuin hävittävää (hävettävää), nousukiellon jälkeen kaikki odottaa (Monska etunenässä vähintään kameran zoomit kovana) TPK:n paluuta Liigaan. Viime kausi jäi kuitenkin suht pettymykseksi muutaman yllättävän tappion johdosta, onko joukkueesta ottamaan nyt kuskin paikka alusta alkaen?


 

11.Vehmaisten Urheilijat (VehU), Tampere

 • Viimeksi kuusi vuotta sitten Futsal-Ykkösessä esiintynyt VehU sai viime kauden voitokkaan Kakkosensa jälkeen suoran nousun Ykköseen (FK Kosovan tapaan). Pirkanmaalta on Suomen futsal-kentillä totuttu näkemään monenlaista jengiä. On ollut kaikenlaisia teekkareita, futsal-liiton mafi….eiku siis Ilvestä, ja nyt ainakin peräkylän Raahelle uutta tuttavuutta VehU:a. Ennakoiden mukaan VehU pelaisi ottelunsa maukkaassa Kauppi Centerissä, siihen ei mekään löydetä inistävää, hienot puitteet! Pistemiehiä jengistä löytyy viime kaudelta, mutta laitetaaha jäitä hattuun aina vertaillessa kakkosen ja ykkösen tehopisteitä ja tehomiehiä.

 • Ennustamme: Perinteet velvoittaa, me ei nousijajoukkeille ruusuista ennakkoa anneta. Kättä nostamme toki virheen merkiksi rehellisesti kauden päätyttyä jos näin on tarve. Tampereen teekkarit sylettää vieläkin sen verran paljon, että ennustamme putoamiskurjimusta Kaupin suihkuissa sikiöasennossa itkien, sijoilta 9-12.

AS Moon (Raahe)

 • Tällä kertaa lyhyestä virsi kaunis. AS Moon ei lähde tähän kauteen ennakkosuosikkina. 

 • Pelaajarinki on varsinkin alkukaudesta valitettavan kapea, jolloin ensimmäisissä otteluissa voi olla jopa kusi sukassa. Viime kauden jengistä esimerkiksi hienosti pohjalla esiintynyt Joonas Pahkala ei tulevana kautena Moonissa pelaa työkiireiden vuoksi, Hannes Seikkala painaa AC Kajaanissa futista vielä hetken, Teemu Aittola JS Herculeksessa Oulussa myös samoissa merkeissä. Maalivahtitontilla pidetään sormia ristissä että Vähäkangas on pelikunnossa, kakkosmokea kun ei U-19/U-17 jengejä lukuunottamatta ainakaan vielä ole edustuksessa. Kai Paakkari parantelee edelleen viime vuoden vammaansa, ja viime kauden intissä ollut Ville Harjuhaahto rikkoi polvensa jo alkusyksystä. 

-Hasselhoffin kiharoillaan Ranskasta palautunut Ville Mörkö Määttä on sentään aiheuttamassa pahennusta alusta alkaen ja taustalta on nousemassa jo mainittujen U-joukkueiden “junioreita” mukaan, höystettynä umpivasuri Toni Viitasella ja Tervareiden U-19 jengissä tehoilla namutelleella Justus Koivukankaalla. Rutiini ja taktiset täsmäiskut tulee eittämättä olemaan joukkueen vahvuudet myös tulevana kautena, mutta uudenlaista venymistä ja aikaisempien “taustajätkien” tasonnostoa myös vaaditaan jos halutaan puhua sarjanoususta. Paineeton tilanne, altavastaaja, katotaan miten käy…..no ei helvetti eihä tämmöstä voi kirjottaa. AS Moonin dominointia ja Pekkatorilla tavataan kauden päätteeksi! Maskikaupoille ja pelit käyntiin!

Ennustamme: Seksisamballa liigaan