Välikrouvin analyysit ja pieni otteluennakko VehU:n kohtaamiseen

Juho Heiskanen
15.1.2022

Huomenna sunnuntaina kun pilli viheltää Kauppi Centerissä Tampereella VehU-AS Moon ottelun päättyneeksi, on keltamustakin saanut kautensa tasan puoliväliin asti pelattua. Häpeällisesti on otteluraportit jääneet tällä kaudella erinäisistä syistä vähän vähiin, joten koitetaan sitä korjata pienellä analyysillä, kuinka kausi on tähän asti meidän silmistä edennyt!

Kauden alla oli hyvin selvää että AS Moonin aikaisempien vuosien joukkue tulee uudistumaan suhteellisen kovallakin kädellä. Varsinkin puolustuspäähän tuli isojakin muutoksia, kun toisen kentän pohjapelaaja Määttä otti pelaamisesta vapaata, ykköskentän vuosia jatkunut nelikko hajosi kapteeni Uusitalon siirtyessä Tervareihin, kuten myös hyökkäysvoimaa antanut Aittola. Maalivahtipuolella ei myös kakkosveskaa ainakaan aikuisista pelaajista alussa tuntunut löytyvän. Valmennuspuolta laitettiin myös uusiksi kuten koko edustusjoukkueen taustavoimia, Keinäsen ja Akatemian puolella hyvää työtä tehnyt Ipi Saarelan siirtyessä myös päivittäisessä toiminnassa mukana olevaan valmennukseen. Seuran U-19 ja jopa U-17 jengistä annettiin pre-seasonilla nuorille mahdollisuutta vakuuttaa, ja hienostihan "junnut" siellä välillä jopa treeneissä nöyryyttivät kokeneempaa kaartia. Riveihin saatiin kauden käynnistyessä tarpeellisen laaja rosteri, ja maalivahtipuolellekin löytyi junioriveska Elias Saarelan lisäksi Tampereen seudulla kuulemma molarikokemustakin kerännyt Raahen oma Markku! Mitään isoon ääneen lausuttua tavoitetta ei kaudelle laitettu, mutta jokaista peliä lähdettiin toki voittamaan.

Kauden alku oli odotetusti vielä hakemista. Kauden avauksessa koettiin heti alkuun katkeraa tunnetta, kun FC OPA käänsi tasaisen väännön Oulussa voitokseen 4-3. Hetkellistä riemua saatiin kuitenkin jo seuraavassa matsissa, kun kaadettiin juudaksien sisältämä Tervarit kotisalissa myöskin numeroiden valossa tiukassa matsissa 5-4. Menestykseen tottunut kotiyleisö saattoi jo seuraavan matsin jälkeen pohtia mielessään, kuinkahan Moonin tässä sarjassa tänä vuonna käy, kun sarjan ennakkosuosikki ja nyttenkin täysin ansaitusti sarjaa johtava Vaasan FC Kiisto näytti tehokkuuden mallia ja ryöpytti lopulta Moonia Raahessa 2-6 numeroin Matias Träskbäckin heiluttaessa tahtipuikkoa. 

13-14 marraskuuta koettiin ehkä näin jälkikäteen katsottuna käännekohta AS Moonin alkukaudessa, kun suunnattiin tuplareissulle Raumalle ja Turkuun. FC Raumaa vastaan AS Moon esiintyi jo pelillisesti varsin mallikkaasti ja valmennuksen opit alkoivat näyttäneen menneen pelaajiston alitajuntaan. Tilastojen valossa pelissä koettiin kuitenkin käsittämätön tappio, kun vahvasta hallinnasta huolimatta peli onnistuttiin kuitenkin häviämään 3-2. Tappioputkesta sisuuntunut Moon näytti kuitenkin henkistäkin vahvuutta seuraavana päivänä kaataen siihen asti sarjassa voittoja vahvasti napsineen KF Kosovan Samppalinnassa vakuttavasti 2-6. 

Tämän voiton jälkeen AS Moon on purskuttanut vahvassa voittoputkessa, ottaen yhteensä kuusi voittoa putkeen, kaataen matkallaan Ilveksen 6-1, HIFK 4-2, PJK:n varsinaisen trillerin päätteeksi 4-5, sekä viimeisimpinä Riverballin ja PP-70 5-2/8-3 numeroin. Samalla Moon on kivunnut sarjassa sijalle 2. Kausi on kuitenkin nuori, ja on myös muistettava että AS Moonin koetinkivet tulevat olemaan varmasti viimeistään helmikuussa koittavat useammat vieraspelit. Takin nyörit pysyvät siis visusti kiinni tässä vaiheessa.

 Pelaajistosta on syytä nostaa muutama esimerkki esille vahvasta alkukaudesta:

1) Timi Knuutinen joukkueen tehokkaimpana (6+11) on esiintynyt totutun tasaisesti löytäneen tällä kaudella kuitenkin myös selkeää tehokkuutta maalintekoonsa. Huomionarvoista on myös vasta yksi kerätty keltainen, vaikka suu käykin viime vuosien tapaan...   

2) Hannes Seikkala on ottanut Uusitalon jättämän paikan ykköskentästä, ja onkin tarjonnut vauhtia ja taitoa jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Alkukaudella oli vielä apinaa selässä ja maalinteko takkusi, mutta viime otteluissa myös verkko on ilahduttavasti alkanut heilumaan, tehojen ollessa 8+3. 

3) Nico Mäki tuli uutena miehenä edustukseen suhteellisen vähäisellä futsalkokemuksella futiksen puolelta. Tämä Kemin työmyyrä on ottanut kakkoskentän pivotin roolin harteilleen ja on varsinkin kotikentällä iskenyt maaleja jo 4kpl. 

4) Nuoriso-osastosta voisi nostaa useammankin jätkän jotka ovat edustuksen ringissä pelanneet, sekä varsinkin tärkeästi myös treeniringissä pyörineet pelaajat joilla peliminuutit odottavat vielä kauden toista puolikasta. Otto Iivonen, Miro Salmela, ja viime ajat loukkaantumisten takia hieman sivussa ollut Akseli Saarela ovat kiittäneet vastuusta ja tulostakin on syntynyt. U-19 majussakin debytoinut Tomi Pajala kuntoutuessaan tulee myöskin varmasti antamaan laajuutta edarin rinkiin viime vuoden tapaan. Offseasonilla sopimukset raapustaneet Jaakko Kauppila, Joonas Hämäläinen, Samu Pyhäluoto ja Viljami Pyy kun lisätään vielä listaan, niin voidaan todeta seuran tulevaisuuden olevan hyvissä käsissä vailla huolta huomisesta!

 

Noin muuten tämän kauden Futsal Ykkönen on edennyt suhteellisen odotetusti. Kiisto ennakkosuosikkina on näyttänyt vahvuutensa, vaikkakin viime kierroksella tuli ensimmäiset pistemenetykset tasurilla Tervareita vastaan. On silti suurin suosikki sarjan voittamiseen ja suoraan nousupaikkaan Liigaan. Moonin perässä parin pisteen erolla löytyvät KF Kosova, VehU sekä FC Rauma ovat kenties pelanneet ennakoitua vahvemman alkukauden, ollen jokainen täysin toisistaan erilaiset joukkueet kokonaisuutena.

Liigasta tippuneet PJK sekä PP-70 eivät varmasti ole tyytyväisiä omaan syyskauteensa, ja tulevat kevättä kohti varmasti parantamaan otteitaan ja kirimään kärkeä kiinni. Sarjan loppuviisikosta HIFK, FC OPA, SC Riverball ovat pienellä karkumatkalla sarjan pahimpia pettymyksiä Tervareita ja Ilvestä edellä, mutta putoamiskamppailukin varmasti syttyy elämään sarjan edetessä kohti päätöstä. Derbykunnioituksen puolesta Raahesta lähtee kannustukset luonnollisesti Oulun suuntaan, toivotaan ja uskotaan että OPA sekä Tervarit saavat nimellisesti vahvoista rostereistaan parasta irti kevätkierroksella ja säilyttävät paikkansa tässä sarjassa. 

 

VehU - AS Moon su 16.1 klo 13.00 Kauppi Center

 

Kyseinen ottelu oli vielä alkuviikolla epävarma toteutuuko ollenkaan koronakuvioiden johdosta. Palloliiton päätös on kuitenkin asiaan saatu ja AS Moon starttaa pelireissulleen jo tänään lauantaina yöpyen Tampereella rauhassa ennen todella tärkeää huomista ottelua. VehU:n laaja pelaajisto näytti jo viime kaudella parhaimmissa otteluissaan vaarallisuuttaan ja kuuluu ehdottomasti tähän sarjaan, eikä sarjasijoitus suinkaan väärä ole syyskauden otteiden perusteella. Moon sai kokea viime kaudella ison Kauppi Centerin kentän erikoisuudet, kun VehU nöyryytti Moonia laiskasta puolustuspelaamisesta sekä lukuisista henkilökohtaisista pallonmenetyksistä. Voidaan olettaa että tästä on nyt opittu, ja Moon lähtee huomiseen otteluun kokemusta rikkaampana. 

Vastustaja tulee myös otteluun hyvässä putkessa, kun edelliset viisi ottelua ovat onnistuneet ilman tappioita. Varsinkin viime ottelussa VehU kuritti Kosovan puolustuspäätä lukuisasti, sinetöiden päätösnumeroiksi 8-2. Erikoistilannepelaamisessa näyttää olevan vastustajalla tehokkuutta, ja myös tehojen jakautuminen tasaisesti joukkueessa kertoo tasaisesta ja laadukkaasta joukkueesta, valmennusta myöten. Topias Kaivola (8+4) ja Antti Tapola (9+1) löytyvät joukkueen tehokkaimpina pelaajina, ja maalissa pelaava Valtteri Kannosto on antanut hyvillä otteillaan aina mahdollisuudet pisteisiin. VehU onkin päästänyt sarjassa toiseksi vähiten osumia pelatuissaan 10 ottelussa (28 maalia). Molemmilla joukkueilla kuitenkin maalintekovoimaa löytyy (4.6 osumaa peliä kohden), joten maalivahtipelikin nousee varmasti avainasemaan huomisessa pelissä.

Pelaajiston suhteen Moon pääsee tähän otteluun maukkaasta tilanteesta. Vaikka esim. Paakkari, Saarela, Pajala eivät ole käytettävissä, niin kaikki muut ovat terveenä ja hyvässä iskussa. Vieska Futsalista saatiin myös yhteistyön kautta kaksi maistuvaa vahvistusta, kun Vilho Hanni sekä Aleksi Kylmälä lähtevät maantien päälle nautiskelemaan hurtista huumorista ja Tampereen futsalympyröistä. Ainoaksi tavoitteeksi pistetään ryöstöretki Kauppi Centeriin ja voittoputken jatkaminen! 

Ottelu on nähtävissä VehU:n laadukkaasta somesisällöstä, suoraan heidän omalta youtube-kanavaltaan TÄSTÄ linkistä huomenna klo 13.00 lähtien.