Seurahistorian paras sijoitus 1-Divarissa - Katseet seuraavaksi Liiga-karsinnoissa

Juho Heiskanen
5.4.2022


Nousukarsintojen ohjelma: AU (Loimaa) - AS Moon su 10.4 klo 13.00 AS Moon - AU la 16.4 klo 15.00 Mahdollinen 3.osaottelu Loimaalla la-su 23-24.4 välillä

Kuluneena viikonloppuna AS Moonin kausi tämän vuoden Futsal Ykkösessä tuli kunniakkaasti päätökseen, kun kauden päätöskierrokselta irtosi maukas vierasvoitto 4-5 (2-2) sarjan voittaneesta FC Kiistosta.

Ottelu kuvasti hyvin osuvasti AS Moonin kulunutta kautta tähän asti ja joukkueen vahvuuksia tiukkojen paikkojen keskellä. Aina ei olla jokaista pelimiestä otteluihin saatu mukaan, loukkaantumisia ja sairastumisia on kauden edetessä tullut myös vastaan enemmän ja vähemmän. Niin oli kuluneena lauantainakin, kun esimerkiksi ykkösveska Vähäkangas joutui jättämään ottelun väliin. Mut́ta aina on täyttäjät saatu palapelin puuttuviin ruutuihin, ja lauantainakin läpi kauden hyvin kakkosveskan roolinsa täyttänyt Markku "Marge" Niskala otti voiton sarakkeeseensa, vaikka ehkä pari osumaa längistä menikin! Nuoriso-osasto edusti sarjan kovinta joukkuetta vastaan myös miehekkästi itseään. Kuvia ei kumarreltu ja lopulta Vaasasta irtosi lukuisten maalipaikkojen jälkeen lopulta ansaittu ryöstö, joka toi joukkueeseen rutkasti lisää itseluottamusta, edellisten parin-kolmen hieman nihkeämmän ottelun jälkeen. 

Ykkösen tehotiivistelmä 2021-2022

Kulunut kausi oli AS Moonilta seurahistoriansa menestyksekkäin jo tähän asti tarkasteltuna. Tuloksena 22 ottelusta 17 voittoa ja 5 tappiota, tasapelejä ei tänä vuonna haluttu pelailla. Maaliero on myös komeaa luettavaa: 109 tehtyä - 67 päästettyä. Kukaan muu jengi ei Ykkösessä tällä kaudella yli 100 osumaa nakutellut. Omiin noin 3 osumaa per matsi- keskiarvolla, ei sekään kovin huonosti ole erittäin tasaisessa ja hyvälaatuisessa Futsal Ykkösessä!

Pistepörssissä ilahduttavasti esiintyy myös Moonin jätkä kärkikahinoissa: Knuutinen (20+17) ja Seikkala (19+18) jakavat pistepörssissä kakkosssijan Vaasan Träskbäckin perässä. Laajuutta pisteiden tekemiseen tarjosi myös kauden aikana hyvinkin paljon pelaajistoa kierrättänyt "kakkoskenttä". Joka tontin mies Hämppä Hämeenkorpi (5+10), loukkaantumisten keskellä vain 13 ottelua pelannut Nico Mäki (7+6) sekä nuoriso-osastosta tehokkain Miro Salmela (9+2) ansaitsevat noston tässä kohtaa selontekoa. Eikä unohdeta toki super subeina esiintyviä Paakkaria (4+6) sekä takavasarallaan ratsastavaa Heiskasta (4+2) kakkoskentän viulunsoittajina aina tarpeen tullen.

Divari saatiin siis päätökseen. Jo useamman viikon on takaraivossa orastavasti odotellut ajatus ja kiima edessä odottaviin nousukarsintoihin. Vakuuttavan voittoputken (14.ottelua) siivillä Moon varmisti sarjassa kakkossijan ja täten karsijan paikan hyvissä ajoin ennen kauden viimeisiä kierroksia. Kärkiseura Kiistolle rehellinen hatunnosto tasaisesta kaudesta ja ansaitusta sarjanoususta! Kovissa paikoissa Kiisto oli kova, siitä merkkinä useampi tasaisen ottelun kääntäminen väkisin itselleen maalin voitoiksi ja vahvan selkärangan kasvattamista tiukoissa paikoissa. Moonin perässä vahvan kauden pelasivat myös viihdyttävää futsalia pelanneet PJK, VehU, Kosova ja Tervarit. Jokaisella hieman erilainen kausi formiltaan, osa pelasi vahvemmin syksyllä kuin keväällä, ja ehkä juuri tästä syystä ei aivan kärkikaksikon perässä pysytty. Samalla myös hyvästit divarista tippuville Ilvekselle, Riverballille sekä erityisesti rakkaalle FC OPA:lle. Tsemppiä uuteen tulemiseen!

 

Katseet karsintoihin: AU (Loimaa) vastassa

Mutta se divarista. Vielä ei päätössaukkiksia varata ja mökkireissuja kalenteriin suunnitella, vaan edessä odottavat ainakin kahden vkl aikana kiimaiset taistelut Alastaron Urheilijoita eli tuttavallisemmin AU:ta vastaan Loimaalla&Raahessa. Liigapaikan autuus on tarjolla kahdella voitolla, eli ottelusarja pelataan paras kolmesta- periaatteella. Ottelut pelataan ratkaisuun saakka. Jos ottelu päättyy 40 minuutin jälkeen tasan, pelataan 2 x 5 minuutin jatko-ottelu ottelun päätteeksi. Jos ottelu on edelleen tasan, voittaja ratkaistaan rangaistuspotkupisteestä potkaistavin potkuin FIFA:n futsalsääntöjen mukaan.

AU on vielä hyvässä muistissa viime vuoden Ykkösestä, jolloin sensaatiomaisen kauden pelannut "kaveriporukka" Loimaalta tykitteli vahvan hyökkäyspelinsä turvin lopulta karsintasarjan läpi Liigan parrasvaloihin. Hyvin samalla rosterilla Liigaan lähtenyt AU on kokenut kuitenkin Liigan ja Ykkösen tasoeron kuluneen kauden aikana, vaikka on siellä hyviäkin otteita kauden mittaan irti saatu. Päätöskierroksella AU nappasi dramaattisten vaiheiden jälkeen pakkoraossa voiton SoVo:n vieraskentältä 6-7, joka osoittaa AU:n vaarallisuuden tänäkin vuonna. Kivikovia tehomiehiä löytyy rivistöstä: Luoma, Happonen, Louhela, Virtanen ovat kantaneet pisteiden valossa soihtua. Myös joukkuepelaamista tarkastellen on kehitystä AU:ssa tapahtunut kauden mittaan. Jos ensimmäiset 8 kierrosta tuli turpaan vasemmalta ja oikealta ruminkin numeroin, on siitä asti puolustuspelissäkin tapahtunut orastavaa kehitystä. Kauden aikana AU kykeni nappaamaan voitot seuraavista joukkueista Liiga-debyyttikaudellaan: Josepa 3-4, ToPV 3-4, TPK 4-5, Madmax 5-4, SoVo 5-6. 

Viime kaudella Ykkösessä kohtaamiset olivat hyökkäyksien ilotulitusta. Molemmat nappasivat kotonaan voitot: AU:lle 8-6 Loimaalla, keväällä taasen 6-5 Moonille Raahessa. Eikä se kaukaa varmasti veikkaus heitä, jos lupa on näissäkin karsinnoissa odottaa suht maalirikkaita kohtaamisia, vaikka kuinka puolustuspeliä varmasti karsitaan kasaan otteluihin lähdettäessä.

Kumpi kykenee hiljentämään tehomiehet vastustajilta? Maalivahtipelin tärkeys nousee arvoon arvaamattomaan? Taktinen osaaminen penkin takana? Yleisön tuki kotiluolassa? Tuomarilinjan onnistuminen molemmissa pitäjissä? Ykkösen voittoputkien tuoma itseluottamus vs koko kauden kovia pelejä Liigassa alle saanut kokemus/liigavauhti? Treeniviikkojen valmistautumiset ja pelaajiston terveenä pysyminen? Kovasti on kysymyksiä ilmassa, mutta näihin kaikkiin varmasti vastaukset saadaan seuraavan 2-3vk aikana! On aika lyödä kevään auringon noustessa aurinkorasvaa naamaan, pukua päälle ja astella nauttimaan niistä tosipeleistä Futsal-Liigan karsintojen äärellä!

AS Moon on joukkueena valmis, oletko sinä?!

Nähdään Raahessa hallilla pääsiäislauantaina klo 15.00. Jos ei nyt halli ratise liitoksistaan, niin millon sitten?! Lets futsal.